Gå direkt till textinnehållet

Undersökande journalister ”utrotningshotade” i Kina

En rapport från Reportrar utan gränser visar hur regimen i Kina systematiskt attackerar press- och yttrandefriheten i landet. Nytt är exempelvis att man tvingar journalister att ladda hem en app som samlar in personlig data om användarna, för att de ska få ut sitt presskort.

I en 82 sidor lång rapport från Reportrar utan gränser (RSF) pekar organisationen på hur regimen systematiskt attackerat pressfriheten i landet sedan President Xi Jinping tillträdde 2013.

Bland annat listas en lång rad av de sätt som regimen försvårar informationsflödet i landet, exempelvis via ”den stora brandväggen”, som på ett omfattande sätt censurerar internet för användarna.

RSF berättar också hur regimens trollarmeér fungerar. De består till stor del av medborgare som får betalt per postat inlägg, vilket resulterar i att internet översvämmas av kommentarer och lajks från pro-kinesiska användare eller olika typer av trakasserier av oliktänkande.

”Den här strategin stärktes nyligen upp av ett stort antal influencers, delvis med fejkade konton, vars uppdrag är att svärta ned uppgifter från västerländska medier och journalister”, skriver RSF i rapporten.

Intressant är också att Kina har sett till att journalister måste ladda ned appen ”Study Xi, Strengthen the Country” för att få ut sitt presskort. Appen tillåter att olika typer av personlig data samlas in från användarna, vilket kan äventyra journalisternas källor.

För att tysta journalister har regimen också satt i system att anklaga dem för olika typer av brott samtidigt som man har förbjudit personliga bloggar. RSF kallar undersökande journalister för utrotningshotade i landet.

”Om Kina fortsätter sitt frenetiska ras nedåt när det gäller pressfriheten kan medborgarna snart förlora hoppet om att få se pressfriheten etablera sig i landet, och regimen kan lyckas med sin modell både i det egna landet och utomlands”, säger RSF generalsekreterare Christo Deloire i rapporten.

Fler avsnitt
Fler videos