Gå direkt till textinnehållet

UG fälls för intrång i Cissi Wallins privatliv – frias i frågan om opartiskhet och saklighet

Granskningsnämnden för radio och tv fäller SVTs Uppdrag granskning för intrång i Cissi Wallins privatliv. Men programmet frias i frågan om opartiskhet och saklighet. Journalisten har läst beslutet.

Det var den 30 maj förra året som Uppdrag granskning sände ett inslag om ett av de mest uppmärksammade Metoo-fallen i Sverige: Cissi Wallins anklagelser att den dåvarande Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanen ska ha våldtagit henne.

Programmet innehöll en genomgång av de anklagelser som publicerats i medierna och både Virtanen och Wallin intervjuades av UGs reporter.

Över 2 000 personer anmälde programmet till Granskningsnämnden, vilket gjorde det till det mest anmälda enskilda programmet i nämndens historia.

Annons Annons

Cissi Wallin har själv anmält programmet som hon anser var ett intrång i hennes integritet.

Bland kritiken från anmälarna finns bland annat att Fredrik Virtanen gavs stort utrymme att bedyra sin oskuld och rentvå sig själv. Samt att han redogjorde för ”omständigheter eller händelser som inte tydligt ifrågasattes av reportern”, står det i Granskningsnämndens beslut.

Anmälare menar också att programmet ifrågasatte trovärdigheten hos alla de kvinnor som uppgett att de blivit utsatta för sexuella övergrepp av Virtanen. 

Sveriges Television skriver i sitt yttrande att de anser att programmet överensstämmer med kraven på opartiskhet och saklighet samt bestämmelsen om respekt för privatlivet.

”SVT har förståelse för att en granskning av medierapporteringen kring sexuella övergrepp väcker starka reaktioner. Samtidigt är kritisk granskning av händelser som Metoo med stor samhällspåverkan en del av SVTs uppdrag. För att kunna granska hur medier brustit i pressetiska avgöranden i samband med publiceringarna var det nödvändigt att även lyfta detaljer bland annat ur förundersökningen av den polisanmälda våldtäkt som var i centrum av Metoo-rörelsen”, skriver SVT.

SVT menar också att de detaljer som presenterades i programmet talade till lika delar för båda parter.

”[Cissi Wallin] har också i andra sammanhang i offentligheten berättat om kvällen med [Fredrik Virtanen] och återkommit till detta i sociala medier. Bland annat har [Cissi Wallin] själv publicerat skärmdumpar ur den nedlagda förundersökningen och kommenterat fallet. [Cissi Wallin] har med andra ord på egen hand själv i högsta grad bidragit, både före och efter programmet, till att ge offentlighet åt detaljerade beskrivningar av mötet med [Fredrik Virtanen]”.

Cissi Wallin håller inte med om det i sin kommentar på SVTs yttrande. Hon menar att SVT utan hennes medgivande bland annat visade upp detaljer ur hennes polisanmälan och den nedlagda förundersökningen om våldtäkt, och att detta var ”kränkande och utgjorde ett ingrepp i hennes privatliv”.

Granskningsnämnden anser inte att programmet tagit ställning för Fredrik Virtanen och ifrågasatt trovärdigheten hos Cissi Wallin eller de kvinnor som uppgett att de blivit utsatta.

”SVT har uppgett i sitt yttrande att programmet hade ett klart avgränsat syfte, nämligen att granska etablerade mediers roll i ett av de mest uppmärksammade Metoo-fallen i Sverige. Med denna utgångspunkt innehöll programmet en genomgång av de anklagelser som publicerats om [Fredrik Virtanen] i dessa och som fått långtgående konsekvenser för honom. Enligt Granskningsnämndens mening är programmets granskning så långt i linje med programföretagets skyldighet att belysa, granska och stimulera till debatt”, skriver nämnden.

Däremot lade programmet, enligt nämnden, alltför stort fokus på sanningshalten i hennes berättelse. Snarare än på granskningen av etablerade mediers val att publicera uppgifterna om Fredrik Virtanen.

Genom de känsliga uppgifter som lämnades i programmet uppkom alltså ett intrång i Cissi Walins privatliv. Bland annat beaktar nämnden att det lämnades explicita uppgifter ur polisanmälan från 2011 och den nedlagda förundersökningen. Enligt nämndens mening var det inte motiverat av ett oavvisligt allmänintresse att dessa detaljerade uppgifter lämnades.

”Programmet strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet. Att [Cissi Wallin] på eget initiativ i andra sammanhang öppet berättat om anklagelsen om våldtäkt ändrar inte den bedömningen”, skriver Granskningsnämnden i beslutet.

Tre ledamöter var skiljaktiga och anser att programmet borde frias i sin helhet.

– Vi frias på alla andra punkter, som saklighet och opartiskhet, men fälls för intrång i Cissi Wallins privatliv, kommenterar Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning, till Kulturnyheterna.

På Instagram tackar Cissi Wallin de som anmält programmet och ordföranden för Granskningsnämnden: ”Tack kvinnliga ordföranden i Granskningsnämnden som valde att låta detta otroliga lågvattenmärke från public service-tv fällas”, skriver hon enligt SVT Kulturnyheterna.

Journalisten söker Cissi Wallin.

Fler avsnitt
Fler videos