Uddéndebatt drog storpublik
– Viktigast av allt är att vi fortsätter debattera opartiskheten, även om det kan vara skadligt för public service att vi blottar oss på det viset. Det konstaterade Cecilia Uddén under måndagens debatt i Publicistklubbens Stockholmskrets på Kulturhuset.
– Viktigast av allt är att vi fortsätter debattera opartiskheten, även om det kan vara skadligt för public service att vi blottar oss på det viset. Det konstaterade Cecilia Uddén under måndagens debatt i Publicistklubbens Stockholmskrets på Kulturhuset.
Ämnet för kvällen – hur personlig får en Public-service journalist vara? – valdes med anledning av turerna kring Uddéns uttalande om opartiskhet i samband med valet i USA. Frågeställningarna kom att kretsa kring begreppen opartiskhet och objektivitet.
Att det var ett rykande aktuellt ämne märktes också på den stora skara åhörare vars sista led hänvisades till att följa debatten via storbildsskärm i en annan lokal.
Panelen, förutom Cecilia Uddén också Peter Örn, Cecilia Stegö Chilò, Barbro Hedvall samt Staffan Dopping, uppskattade att se Uddén tillbaka i rollen som programledare för P1s Konflikt. Även om VD för Sveriges Radio Peter Örn vidhöll att det var rätt beslut som fattades när Cecilia Uddén sattes i karantän från programledarrollen.
– Opartiskhet och saklighet är grundbultar i public service. Trovärdigheten för SR och Konflikt riskerade att urholkas. Den dagen man öppet börjar deklarera partitillhörighet har journalistiken på allvar förlorat mark, förtydligade Peter Örn.
Staffan Dopping från SRs Studio Ett menade att frågan var gränsen går mellan det tillåtna och det förbjudna är en icke-fråga inom Sveriges Radio eftersom debatten aldrig förts.
– Programregeltolkningen för mig är rena vilda västern. Cecilia Uddéns problem var att hon talade illa om opartiskheten i sak, och det är fel. Men ingen journalist kan däremot vara objektiv, helt utan att sätta en personlig prägel på innehållet.
– Det finns en självupptagenhet inom journalistkåren. Ska man försvara en egen röst så förutsätter det en rättvis rapportering. Man kan inte bara vara personlig i det man håller med om själv, sade Cecilia Stegö Chilò, tillträdande chef för Timbro i en duell med Cecilia Uddén.
Uddén svarade med att hon som utlandskorrespondent bär med sig en ”svensk ryggsäck”, fylld med konsensus om vad som är rätt och fel sett ur en svensk synvinkel.
– Ska jag berätta om en avrättning i USA så kan jag inte göra det på samma sätt som en amerikansk journalist. Jag gör det utifrån det svenska perspektivet, annars är det ingen idé med svenska utlandskorrespondenter.
Barbro Hedvall, ledarskribent på Dagens Nyheter, fick medhåll när hon lade fram uttrycket allsidighet som förslag till ett mer sammanfattande begrepp av det publiken vill ha och det god journalistik ska kunna spegla.
På frågan om Cecilia Uddén upplevde att det blivit lägre i tak sen hon kommit tillbaka till SR, kom svaret som drog smilbanden på åhörarna i en trevlig riktning:
– Jag har aldrig varit med om en så lyckad PR-kupp som den här debatten medfört. All uppmärksamhet som programmet fått, och allt det stöd som kommit från kollegorna har bara känts bra.
ae@journalisten.se