Gå direkt till textinnehållet

Twitterstorm efter Utgivarnas uttalande

Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotters uttalande i Journalisten om länkning som ”ett ofog” får kritik i sociala medier. Jeanette Gustafsdotter konstaterar att det är intressant – och aningen skrämmande – med sociala medier, att ett citat likt detta kan ryckas loss och spridas väldigt fort och bli så fel.

Journalistens artikel där Utgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter intervjuas publicerades i fredags och ledde under helgen till massiv kritik i sociala medier och i kommentarsfält.

I artikeln kommenterar Jeanette Gustafsdotter det nya tyska lagförslaget som ska tvinga Google och andra teknikbolag att betala en licensavgift till medieföretag mot bakgrund av att de gör vinning på att länka till medieföretagens artiklar.

”Det är inte fel att den här frågan väcks. Tidningar och upphovspersonerna ska få betalt för sitt arbete. Länkandet är ett ofog, rent ut sagt”, sade Jeanette Gustafsdotter till Journalisten.

Bland kommentarerna riktas kritik mot Utgivarna för att vara ”bakåtsträvande”.

Jeanette Gustafsdotter förstår att det kan uppfattas som konstigt men att det ska ses i sin helhet.

– Läser man hela artikeln ser man sammanhanget, men många har fastnat för just den lilla formuleringen att länkandet är ett ”ofog”. Jag tycker inte att länkandet i allmänhet är ett ofog. Det kan tvärtom vara positivt om det görs på rätt sätt. Det här handlar om ett lagförslag i Tyskland, om upphovsrätt och om affärsmodeller för medieföretag.

– Problemet uppstår när ett företag gör vinning på ett verk som företaget inte har upphovsrätt till. Det kan vara så, ur ett rättsligt perspektiv, att det är rätt att medieföretaget eller upphovsmannen ska få ekonomisk ersättning från företag som gör en vinning på deras verk, säger Jeanette Gustafsdotter.

Som till exempel Google?
– Ja, men jag menar inte att all länkning är ett ofog, tvärtom! Men ur ett upphovsrättsligt perspektiv kan det bli ett ofog, det backar jag inte från. När medieföretagen och upphovsmännen går miste om intäkter som en utomstående part i stället får, så är det ett problem. Sen får man ju förstås ökad trafik genom länkningarna och det är förstås positivt. Men ett företag som gör om en artikel till en notis och gör ekonomisk vinning på att publicera den utan att något tillfaller upphovsmannen, då finns det en risk för en uttunning av upphovsrätten.

Vad tycker du om kritiken mot ditt uttalande?
– Det intressanta – och aningen skrämmande – med sociala medier är att ett citat likt detta kan ryckas loss och spridas väldigt fort. Vissa personer i sociala medier har en väldigt bestämd uppfattning i den här frågan. Jag tycker att det är bra att den här frågan diskuteras, men det är för tidigt att säga vad som är rätt och vad som är fel. Sedan är det beklagligt att man i sociala medier uppfattar Utgivarna som bakåtsträvande. Det är vi inte. Nätet är framtiden för såväl tidningar som radio och TV. Den här diskussionen handlar om att hitta nya affärsmodeller, och om ett nytt lagförslag som diskuteras.

Det tyska lagförslaget som kommer att debatteras under februari handlar alltså inte om den ”vanliga” upphovsrätten.

– Det tyska förslaget handlar om att för medieföretag skapa ett slags ”företagssrätt” motsvarande den rätt som i dag i Sverige finns för filmproducenter, radio och TV-företag och skivbolag. Den fysiske upphovsmannen kommer inte att ha någon som helst nytta av detta, säger Olle Wilöf, upphovsrättsjurist på Journalistförbundet.

Direkt ersättning för länkning är en annan fråga, som dock är relaterad eftersom det handlar om medieföretagens försök att få betalt för upphovsrättsskyddat material. På Irland har en utgivarorganisation börjat fakturera sajter som länkar till artiklar på tidningssajter vars ägare de representerar.

En länk innebär ett tillgängliggörande av material, och medan de flesta medieföretag tillåter länkning och därmed avstår från krav på sådan ersättning så länge det inte är satt i system och inte ger vinning till tredje part, finns det undantag. Till exempel de irländska tidningarna, eller betalsajter.

Det finns flera domar, bland annat två svenska domar rörande Riksdag & Departement respektive Canal Plus, där det framgår att det är just länkningen som utgjort upphovsrättsintrånget.

 

Uppdatering 9 januari: Journalisten reder ut länkningsfrågan i redaktionsbloggen.

Fler avsnitt
Fler videos