Gå direkt till textinnehållet

TV4 fälls för våldsinslag

TV4 fälls av Granskningsnämnden för sina kampsportsprogram UFC Rapid fire och Ultimate fighter.

Båda programmen innehöll bilder från kampsportsmatcher. I det ena var det slag, sparkar, knäanden även mot liggande motståndare och ibland med blod rinnande från näsa och panna. I det andra programmet var det intervjuer med utövare, men också bilder från matcher med knäanden och slag mot huvudet. Huvudet slogs flera gånger i golvet och blodet rann.

Innan programmet hade det inte förekommit några varningar om de våldsamma scenerna.

Sammanlagt hade tre anmälnignar kommit in till Granskningsnämnden.

Annons Annons

TV4 Sport invänder att sportkanalen är en betalkanal. Kanalen menar också att de brukar ha varningstext när de visar till exempel kampsport, men att den mänskliga faktorn gjorde att det inte fanns någon vid just de här tillfällena.

Granskningsnämnden menar att dessa invändningar inte räcker. I stället konstaterar den att programmen innehöll grovt våld med bland annat sparkar och slag mot huvud med blodvite som följd. Eftersom det inte förekom några varningar före sändningarna strider de mot bestämmelsen om varning i radio- och TV-lagen.

Granskningsnämnden finner också att programmen strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft i TV4 Sports sändningstillstånd.

 

Fler avsnitt
Fler videos