Gå direkt till textinnehållet

Turkisk korrespondent hänger ut Journalistens reporter

Den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agencys Sverigekorrespondent hänger ut Journalistens reporter Klas Granström i ett inlägg på Facebook, efter hans avslöjande om ”journalistjägaren” Cem Küçük.

Den statligt kontrollerade turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agencys Sverigekorrespondent Atila Altuntas hänger i ett inlägg på Facebook ut Journalistens reporter Klas Granström för att ha skrivit ett mejl till Bredängsskolan i Stockholm.

Enligt inlägget ska syftet med mejlet ha varit att utöva påtryckningar mot skolledningen. Men i verkligheten frågade Journalistens reporter om att få en kommentar till en artikel om ett evenemang som skulle ha hållits på Bredängsskolan i helgen.  

I sitt Facebookinlägg påstår Atila Altunas också att Klas Granström är nära vän till ”Turkietfientliga journalisten Kurdo Baksi”.

– Hans påståenden i inlägget är helt felaktiga och jag ser dem som en del av den propaganda som Turkiet använder sig av för att misskreditera journalister, var de än finns, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta.

Journalisten avslöjade i fredags att Union of European Turkish Democrats (UETD) planerade ett panelsamtal på Bredängsskolan där bland annat Cem Küçük skulle delta. Cem Küçük beskrivs som en nära medarbetare till Turkiets president Erdogan, och kallas ”journalistjägare” av exiljournalister från Turkiet.

Efter att Journalisten tog kontakt med både rektorn på Bredängsskolan och chefer vid Utbildningsförvaltningen för att fråga om panelsamtalet avbokade skolan evenemanget, vilket har fått stor uppmärksamhet i Turkiet. Hundratals turkiska medier rapporterar om händelsen och den turkiska regeringen kallar det inställda evenemanget en ”attack mot press- och yttrandefriheten”.

 

Fler avsnitt
Fler videos