Trycket ökar på Malta att skydda journalister

18 oktober, 2021

Fem pressfrihetsorganisationer genomför en gemensam aktion för att öka trycket på den maltesiska regeringen, i samband med fyraårsdagen efter mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

Fyra år efter mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia har det internationella trycket på Malta att vidta åtgärder för att skydda journalister och pressfriheten börjat ge resultat. Det uppger Europeiska Journalistfederationen, Reportrar utan gränser, Article 19, Committee to Protect Journalists och Europeiska centret för press- och mediefrihet som nu genomför en gemensam aktion på plats i Malta för att ytterligare öka pressen på regeringen.

För två veckor sedan lämnade den öppna tribunal som granskat mordet sin slutrapport. Tribunalen lägger skulden för Daphne Caruana Galizias död på den maltesiska staten, som inte gett henne det personskydd som hon hade behövt. Dessutom lämnade tribunalen flera rekommendationer för att stärka skyddet av journalister och pressfriheten.

Mordet på Daphne Caruana Galizia den 16 oktober 2017 skakade Malta, och ledde till att flera politiker avgick, bland dem premiärministern Joseph Muscat. Malta Independent konstaterade på fyraårsdagen sedan mordet att landet fortfarande befinner sig ”i chock”.

En person har erkänt sin delaktighet i mordet och dömts till 15 års fängelse. Ytterligare tre är åtalade, bland dem den misstänkte huvudmannen, affärsmannen Yorgen Fenech. Fenechs inblandning avslöjades 2018 genom ett samarbete mellan 45 journalister från 18 nyhetsorganisationer i 15 länder inom ramen för Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Samarbetet kallades ”The Daphne Project”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies