Gå direkt till textinnehållet

Journalistiskt nätverk bakom avslöjandena som orsakade krisen på Malta

Maltas premiärminister Joseph Muscat avgår i januari, meddelade han i söndags. Korruptionen på Malta som ledde till den politiska krisen avslöjades av det journalistiska nätverket The Daphne Project.

Som väntat meddelade Maltas premiärminister Joseph Muscat sin avgång i helgen. De omfattande protesterna har dock fortsatt i huvudstaden Valletta, eftersom Jospeh Muscat beslutat att sitta kvar till dess att en ny ledare för Maltas Labour-parti utsetts den 12 januari. Oppositionen och demonstranterna kräver att han avgår omedelbart. Det rapporterar Times of Malta, Malta Today och Malta Independent.

Bakgrunden till den politiska krisen som redan fått två ministrar och premiärministerns stabschef att avgå, är den senaste tidens händelseutveckling i polisutredningen av mordet på den granskande journalisten Daphne Caruana Galizia.

Polisen misstänker att affärsmannen Yorgen Fenech som bland annat driver kasinosajter i Sverige är den som beställde mordet, men han pekar ut premiärministerns tidigare stabschef Keith Schembri som ansvarig.

Annons Annons

Redan i början av 2017 kopplade Daphne Caruana Galizia samman Yorgen Fenechs Dubairegistrerade bolag 17 Black till misstänkt korruption på regeringsnivå. När hon mördades med en bilbomb i oktober 2017 tog ett nätverk av journalister över och fortsatte hennes arbete att granska korruptionen på Malta. 45 journalister från 18 nyhetsorganisationer i 15 länder samarbetade inom ramen för Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Samarbetet kallades ”The Daphne Project”.

I april 2018 publicerades den första artikeln och i oktober 2018 kunde Daphne Project och Reuters avslöja hela den korruptionsskandal som Daphne Caruana Galizia börjat nysta i.

Efter publiceringen började maltesisk polis att avlyssna Yorgen Fenechs telefon. Informationen polisen fick tillgång till genom avlyssningen ledde till Fenechs gripande i november 2019.

Fler avsnitt
Fler videos