Gå direkt till textinnehållet

Trodde du verkligen att du var Bob Dylan?

Hallå där Magnus Arvidson, reporter på Sveriges Radios ”Kropp och själ”, som i förra veckan lät sig hypnotiseras av Fredrik Praesto – och i fyra minuter förkroppsligade musikern Bob Dylan.

 – Ja, det är ingen fejk. Jag var helt borta. Det var olika stadier, ­ibland trodde jag det fullt ut, ibland att jag spelade Bob Dylan, ­ibland var det som att han hade kommit in i mig. Sedan var det glimtar när jag tänkte: ”det här kommer att bli jättebra radio!” (skratt).

Kan du beskriva känslan?

– Det var som att komma hem. Jag har haft fantasin att vara Bob Dylan väldigt länge, kanske ända sedan jag var 14 år.

Du gick till underhållningshypnotisör – tvekade du aldrig inför eventuella risker?

– Nej, men jag var skeptisk, trodde inte det skulle fungera.

Hur mådde du när du vaknade upp?

– Det kändes som om jag sprungit in i väggen, eller som dagen efter en riktig fylla. Jag började räkna fingrarna på handen, känna att allt fanns kvar. Det höll i en halv dag ungefär, sedan släppte det.

Och nu i efterhand?

– Jag tror jag har påverkats rätt mycket. Jag måste ju uppenbarligen ha min version av Bob Dylan i mig. Jag hann ju inte bygga upp honom. Och då måste det ju finnas en Hitler, en Jesus också i mig. Det är väl det som är att bli galen. Det är en insikt jag fått.

Skulle du göra om det?

– Nej, jag blev lite bränd faktiskt. Det kändes som hypnos är ett väldigt starkt medium. Det var drogigt och häftigt när det pågick, men inget vidare när det slutade. 

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret