Gå direkt till textinnehållet

Tre svenska journalister tävlar om EU-pris

Tre svenska bidrag tävlar om att vinna Europaparlamentets journalistpris. Bakom bidragen står Lina Makboul, Christoph Andersson och Helena Mirsch. Pristagarna utses i oktober.

Tävlingen har fyra kategorier – TV, radio, press och internet. Prissumman är på 5 000 euro i varje klass, omkring 45 000 kronor.

Lina Makbouls reportage som sändes i Sveriges Television Uppdrag granskning har utsetts till tävlande i TV-kategorin. Enligt den svenska juryn är reportaget angeläget och "utmanar oss som tittar att fundera över våra egna värderingar och attityder".

Ett reportage om högerextremism, Patriot i frack – om de rika inom extremhögern, som gjorts av Christoph Andersson på Sveriges Radio kommer att tävla i radioklassen. "Genom det förtroende journalisten byggt upp får vi vara med i miljöer som få har fått tillträde i, samtidigt som vi får förstahands- tillgång till extremhögerns tankevärld och nätverk", skriver juryn i sin motivering.

I pressklassen blir Helena Mirschs reportage om det fria vårdvalet i Europa Sveriges bidrag. Enligt juryn förenar reportaget två välkända och angelägna saker, det fria vårdvalet i EU och hotet från resistenta bakterier. "Författaren bidrar med ett perspektiv som genererar nytänkande och som problematiserar EU-samarbetet från ett överraskande men angeläget perspektiv", lyder motiveringen.

Fler avsnitt
Fler videos