Tre journalister gripna i Burma

10 oktober, 2018

På onsdagen greps tre journalister av polis i Burma, anklagade för att ha skapat oro hos allmänheten med sin rapportering om korruption i samband med uppköp av skolbussar.

De tre journalisterna Nayi Min, Kyaw Zaw Linn och Phyo Wai Win från Eleven Media fördes med handfängsel till en domstol i Rangoon där de delgavs misstanke om brott mot artikel 505b i den burmesiska brottsbalken, som förbjuder spridning av påståenden som syftar att skapa oro eller rädsla hos allmänheten. De riskerar nu fängelse i upp till två år.

Brottsmisstanken rör en artikel som publicerades i måndags och handlade om misstänkt korruption i samband med inköp av skolbussar från Kina. I artikeln pekas en politiker som står nära Burmas statskansler Aung San Suu Kyi ut som ansvarig. Det rapporterar bland andra Le Figaro.

Amnesty International fördömer gripandena och kräver att journalisterna omgående släpps.

”Gripandena är ytterligare en alarmerande attack på pressfriheten i Burma”, säger Tirana Hassan, Amnesty International, i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies