Timbro kritiserar
Carema-bevakningen

12 juni, 2012

Timbro kritiserar medierna i sin rapport om bevakningen av Carema-skandalen. 

Rapporten lades fram i går och kommer bland annat fram till att rapporteringen saknat "viktiga pusselbitar som förändrar helhetsbilden."

Enligt tankesmedjan Timbro saknas vissa sjuksköterskors bild av förhållandena på Koppargården. Dessa vittnesmål skulle ha nyanserat diskussionen, eftersom de också påtalar brister, men förnekar att det förekommit vanvård.

I rapporten hänvisar Timbro till de pressetiska reglerna: "Massmediernas roll i samhället och allmänhetens förtroende för dessa medier kräver korrekt och allsidig nyhetsförmedling. Sträva också efter att återge alla parters ståndpunkter."

Och den kollektiva rapporteringen har enligt Timbro brustit i allsidighet.

"Sammantaget väcker rapporteringen frågan om medierna respekterar de egna etikreglerna. Om så inte är fallet gör journalisterna självregleringen en otjänst, vilket i förlängningen underminerar skyddet för pressfriheten i Sverige." skriver Timbro i sin rapport.

Dagens nyheter var nyhetsledande kring avslöjandena om Carema och  chefredaktör Gunilla Herlitz säger till Expressen att rapporten är partisk eftersom Cecilia Stenshamn, som gjort den, är gift med Mats Edman, chefredaktör för tidningen Dagens Samhälle som i sin tur har Caremas krishanterare som styrelseordförande.

"Ja, vi konstaterar att de kommer till samma slutsats. De två är ju gifta med varandra, så det kanske inte förvånar" säger Gunilla Herlitz till Expressen.

Fotnot: Timbro är en tankesmedja som ska bilda opinion för marknadsekonomi, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle.

Kommentarer

Det finns 5 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Anders Holmström tis, 2012-06-12 16:04
Alla som anser att Timbro är en tillförlitlig och oberoende källa räcker upp en hand.
Inlagt av Dennis Nilsson ons, 2012-06-13 05:24
Här gör Timbro marknadsekonomin en otjänst. När vinstintresset övergår till bottenlös profithunger så är det fel som förtjänas att påtalas.
Inlagt av Erik XV ons, 2012-06-13 20:07
Timbro är minst lika trovärdiga som DN, liksom andra som granskat Carema-ankan (Second Opinion och Dagen Samhälle) så det blir väldigt mycket händer. När man ska bedöma trovärdighet är bla en av parametrarna att de källor om används går att kontrollera. Läs tex Dagens Samhälles granskning av Carema-ankan eller för den delen Second Opinions. Jämför sedan med DN:s artiklar. Gunilla Herlitz patetiska försök med "guilt by association" fungerar inte, det slår bara tillbaka på henne själv. Ingenstans har hon, eller någon annan på DN, bemött kritiken i sak på ett tillfredsställande sätt. Om Timbro inte är en "tillförlitlig och oberoende källa", är DN det?
Inlagt av Harry ons, 2012-06-13 23:08
Blir uppriktigt rädd när DN försvarar sig mot en väldigt trovärdig rapport genom att på 1700 tals mane'r hävda att Cecilia Stenshamn inte vågar göra sitt eget arbete utan lyder under sin man och därför inte är trovärdig! Skäms DN att ta till sådana metoder tyder på brist på verkliga argument och en "slå under bältet om du blir påkommen med handen i kakburken" filosofi som för mig gör DN till årets nya svensk damtidning och hädanefter ska jag för alltid läsa DN som en tidning som inte vågar erkänna att de gjort dålig research! Så medborgare svensk press har förlorat en dagstidning och fått en ny tidning inriktad på : kvinna följ din man och du kan aldrig ha en åsikt som inte är hans! Vi är tillbaka i en mörkrets tid där kvinnor inte har hjärna eller rösträtt! Skrämmande.
Inlagt av Daniel lör, 2012-06-16 23:30
Jag finner det oroväckande att det, med tanke på ovanstående kommentarer, finns de som tar Moderaternas propagandakanal Timbros uttalanden på allvar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies