Thord Eriksson avstängd
efter artikel i Journalisten

7 december, 2015

Dagens Samhälles reporter Thord Eriksson är avstängd från arbetsplatsen och arbetsgivaren har beslutat att inleda en juridisk process mot honom. Beslutet fattades efter att Thord Eriksson uttalat sig kritiskt om tidningsledningen i en artikel i Journalisten. UPPDATERAD

Journalisten berättade i tisdags förra veckan om allvarliga arbetsmiljöproblem på den SKL-ägda tidningen Dagens Samhälle. Åtta journalister har riktat en misstroendeförklaring mot tidningens chefredaktör och VD Mats Edman, den lokala fackklubben har lagt ned verksamheten och arbetstagarrepresentanterna i bolagsstyrelsen har avgått.

På onsdagen den 2 december ställde reportern Thord Eriksson upp på en intervju i Journalisten om situationen och han riktade där kritik mot tidningsledningen.

Ledningen har nu fattat beslut om att stänga av Thord Eriksson och inleda en juridisk process mot honom. I ett mejl till samtliga medarbetare på Dagens Samhälle informerade chefredaktören Mats Edman om beslutet på fredagen, och förbjöd samtidigt alla medarbetare att mötas och diskutera frågan på arbetstid och i lokalerna.

Mejlet som Mats Edman skickade den 4 december ser ut så här:

Information

Vi har fattat beslut om att inleda en juridisk process mot Thord Eriksson. Han är tills vidare avstängd från arbetsplatsen och får inte vistas i våra lokaler.

Detta beslut är förankrat i styrelsen och ledningen för Dagens Samhälle.

Någon övrig information lämnas inte med anledning av detta ärende.

De medarbetare som eventuellt vill mötas och privat tala om detta får göra det på annan plats på ledig tid. Hade det funnits ett lokalt fack hade fackmöten förstås varit fullt möjliga att hålla i våra lokaler.

[...]


När Journalisten söker Mats Edman för en kommentar svarar han per mejl:

”Vi följer i detta ärende enbart de rekommendationer som våra arbetsrättsjurister och organisationskonsulter lämnat till styrelse och företagsledning på Dagens Samhälle. I övrigt har vi inga kommentarer.”

UPPDATERING: I ett nytt mejl till Journalisten efter att denna artikel publicerats skriver Mats Edman:

”Artiklarna i Journalisten saknar helt betydelse för åtgärden. Kritik får självfallet framföras. Beslutet fattades på fredagen av helt andra skäl, som jag inte kan gå in på.”

Han skriver vidare att han inte förbjudit medarbetare att diskutera:

”Däremot får man inte arrangera möten på betald arbetstid om det inte sker i regi av facket.”

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Tomas Polvall mån, 2015-12-07 17:46
Det här är SKL:s tidning. Styrelsen har "fattat beslut om att inleda en juridisk process mot Thord Eriksson. I styrelsen sitter SKL:s VD Håkan Sörman." I övrigt lämnas inga kommentarer. Jag blir inte förvånad längre. Yttrandefriheten har under många år varit på väg att urholkas och det sker inifrån. Maktens människor gör vad de kan för att sätta folk de ogillar på plats. Närmast självklart att Journalisten tar upp det här. Det är en bra början. Vad jag hoppas och förväntar är en rejäl uppföljning. Kontakta personerna i styrelsen för Dagens samhälle: Julia Branting (ordförande), Henrik Frenkiel, Iréne Lundqvist Svenonius, Kerstin Stålnert Svensson och Håkan Sörman. Det här gäller inte bara Dagens Samhälle och journalister. Det handlar om öppenhet, yttrandefrihet och demokrati.
Inlagt av Rolf Krohna tis, 2015-12-08 02:20
Vi talar ofta om pressfrihet och yttrandefrihet och dess betydelse för demokratin. Den här händelsen visar på något som alla vet men få säger, vem som kontrollerar hur dessa friheter används, vad som får sägas och vem som tillåts säga det. Att det pågår en omstöpning av hur media fungerar är det väl få som har missat, och den omstöpningen kommer att ske, oavsett åsikter och alla andra insatser, tidningsstöd eller inte. Alla bör sätta sig ner och tänka efter var han eller hon vill vara i detta nya media landskapet. I ena ändan av spektrumet ”håll klaffen och skriv som du blir tillsagd”, eller i andra ändan ”jag gör som jag vill och andra skall inte lägga sig i”, och allt däremellan. Vi är bara i början på denna ”revolution”, men andra platser på jorden har hunnit mycket längre.
Inlagt av Klara fre, 2015-12-11 11:04
Det verkar vara en förfärlig arbetsmiljö på Dagens Samhälle. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att många som kommenterar följderna för TE är naiva. Många verkar tro att yttrandefriheten gällande olägenheter på ett företag sträcker sig hur långt som helst. Men illojalitetsprincipen står över yttrandefriheten om man arbetar i ett privat företag. (Dagens Samhälle ägs av SKL, som är en arbetsgivarorganisation - inte en offentlig myndighet!) Talar man som privatanställd illa om företaget i medier riskerar man att kallas för illojal, vilket kan vara grund för uppsägning. Bara så att man vet. All heder åt Thord Eriksson som vågar stå upp för sina kollegor, tyvärr kan arbetsgivaren utnyttja hans frispråkighet och nu göra vad hen vill. Hur illa man än tycker om det...
Relaterade artiklar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies