SVTs Zlatanintervju var otillbörligt gynnande

15 oktober, 2018

GRN-beslut Sportnytts intervju med Zlatan Ibrahimovic i hans nyöppnade rackethall strider enligt Granskningsnämnden mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande.

Det var i mars i år som SVTs Sportnytt sände en intervju med fotbollsstjärnan. Han intervjuades framför en svart vägg täckt med logotyper med texten ”Padel Zenter”: namnet på Ibrahimovics nyöppnade rackethall. I klippbilder visades bilder inifrån hallen, bland annat på Ibrahimovic iklädd en tröja med samma logotyp.

Inslaget anmäldes för otillbörligt kommersiellt gynnande.

SVT försvarar sig i sitt yttrande till nämnden med att nyhetsvärdet i att publicera intervjun var betydande och att detta var den första intervjun SVT Sport fått sedan 2010. Valet av intervjuplats var inte SVTs eget, utan villkoret för att få genomföra intervjun.

Granskningsnämnden anser dock att det omfattande gynnandet i inslaget inte var redaktionellt motiverat utifrån ett ett tillräckligt informations- och underhållningsintresse, och pekar på att det rörde sig om en invigning av fotbollsspelarens egen rackethall.

Inslaget strider mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen, enligt nämnden, som också ansöker hos förvaltningsrätten om att SVT ska betala en avgift på 50 000 kronor för överträdelsen.

Två av sex ledamöter i nämnden var skiljaktiga och anser att inslaget borde frias. De anser att det fanns ett betydande intresse av att sända intervjun.

GRN-beslut

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies