SVTs Zlatanintervju var otillbörligt gynnande

15 oktober, 2018

GRN-beslut Sportnytts intervju med Zlatan Ibrahimovic i hans nyöppnade rackethall strider enligt Granskningsnämnden mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande.

Det var i mars i år som SVTs Sportnytt sände en intervju med fotbollsstjärnan. Han intervjuades framför en svart vägg täckt med logotyper med texten ”Padel Zenter”: namnet på Ibrahimovics nyöppnade rackethall. I klippbilder visades bilder inifrån hallen, bland annat på Ibrahimovic iklädd en tröja med samma logotyp.

Inslaget anmäldes för otillbörligt kommersiellt gynnande.

SVT försvarar sig i sitt yttrande till nämnden med att nyhetsvärdet i att publicera intervjun var betydande och att detta var den första intervjun SVT Sport fått sedan 2010. Valet av intervjuplats var inte SVTs eget, utan villkoret för att få genomföra intervjun.

Granskningsnämnden anser dock att det omfattande gynnandet i inslaget inte var redaktionellt motiverat utifrån ett ett tillräckligt informations- och underhållningsintresse, och pekar på att det rörde sig om en invigning av fotbollsspelarens egen rackethall.

Inslaget strider mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen, enligt nämnden, som också ansöker hos förvaltningsrätten om att SVT ska betala en avgift på 50 000 kronor för överträdelsen.

Två av sex ledamöter i nämnden var skiljaktiga och anser att inslaget borde frias. De anser att det fanns ett betydande intresse av att sända intervjun.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies