SVT visade turkisk dramaserie för tidigt

8 september, 2021

GRN-beslut Sveriges Television fälls av Granskningsnämnden för att vid 13 tillfällen ha sänt den turkiska dramaserien Modern och dottern vid tidpunkter då barn kan tänkas titta på tv.

Modern och dottern är en turkisk dramaserie om en ung flicka och hennes mamma och som sänts på SVT i 129 avsnitt. I serien förekommer våldsscener, och flera av sändningarna under 2020 och 2021 anmäldes till Granskningsnämnden för radio och tv av personer som framför allt varit kritiska till att avsnitt där flickan och mamman utsätts för psykiskt och fysiskt våld av flickans styvfar har sänts tidiga kvällar och förmiddagar.

Granskningsnämnden bedömning är att dramaseriens tema och flera av de våldsamma och ofta utdragna bildsekvenser som förekom i kombination med dramatiska ljud var av sådan karaktär att de kunde verka skrämmande för barn, och därför borde ha sänts vid tidpunkter då barn inte kan förväntas titta på tv.

Nämnden fäller 13 av sändningarna för brott mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies