Gå direkt till textinnehållet

SVT och TV4 klandras för intrång i privatlivet

Granskningsnämnden för radio och TV har fällt två program för intrång i privatlivet.

Granskningsnämnden för radio och TV har fällt två program för intrång i privatlivet.

Två inslag i Nordnytt handlade om en kvinna i en norrländsk ort som stämt sin bank på 742 000 kronor. Hennes dåvarande make, som var revisor, hade skött hennes ekonomi under en sjuårig sjukdomsperiod på nittiotalet. Enligt kvinnan hade banken då, utan medgivande från henne, låtit honom ta ut pengar från hennes konton och fonder. Kvinnan beräknade att hon förlorat två miljoner kronor jämfört med om pengarna fått stå kvar.

Inslaget anmäldes av kvinnans före detta make.

Granskningsnämnden ansåg att han kunde identifieras av en större krets människor än den som tidigare känt till de rapporterade förhållandena. Nämnden konstaterade att mannens handlande utmålades som klandervärt och ansåg att identifieringen av honom i det sammanhanget inte hade ett oavvisligt allmänt intresse.

Ett inslag i TV4s program Det okända handlade om en familj som sa sig ha upplevt övernaturliga händelser i sitt hus. Programledaren och ett medium åkte till familjen. Mediet sa att han trodde att den man som tidigare bott i huset, men som nu var död, inte hade tagit sig över till andevärlden och därför visade sig för familjen. En berättarröst angav efter inslaget namnet på mannen som hade bott i huset (NN) och sa att han stämde in på den beskrivning som mediet talat om.

Inslaget anmäldes av mannens son som ansåg att han och hans barn kränkts av att fadern/farfadern framställdes på det sätt som skett.

Granskningsnämnden ansåg att NN kunde identifieras genom att hans namn angavs och bilder på det hus han tidigare bott i visades. Något som helst allmänt intresse att namnge NN i ett sådant sammanhang fanns inte. Inslaget stred därför mot privatlivsbestämmelsen.

TV4 ska också enligt Granskningsnämndens beslut betala avgift för reklamavbrott. I två program av den amerikanska pratshowen Conan O’Brien var ett annonsavbrott i vardera programmet inte inplacerat i naturliga pauser i enlighet med bestämmelserna i radio- och TV-lagen. Granskningsnämnden kommer att ansöka hos länsrätten om att TV4 ska betala 50 000 kronor i särskild avgift.

TV4 fälldes även för att vid sin sändning av filmen Hannibal ha placerat två annonsavbrott med mindre än 20 minuter emellan. Granskningsnämnden fann inte anledning att denna gång ansöka om särskild avgift.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos