Återgången till arbetsplatsen dröjer för SVTs journalister. FOTO: Tor Johnsson

SVT förlänger hemarbetet med två veckor

29 september, 2021

Coronakrisen I dag den 29 september hävs Folkhälsomyndighetens rekommendation att arbeta hemifrån, men det är inte alla medieföretag som vill se full bemanning inne på redaktionerna redan nu.

De flesta covidrestriktioner är nu hävda, samt rekommendationen att arbeta hemifrån. Men flera medieföretag i Stockholm har valt en försiktigare linje.

Schibsted beslutade i augusti att medarbetare som är dubbelvaccinerade ska kunna komma tillbaka till sin redaktion en dag i veckan. Men efter Folkhälsomyndighetens besked att rekommendationen om hemarbete hävs redan den 29 september har beslutet ändrats.

– Vi har anpassat oss på den punkten. Det kommer alltså inte finnas något krav på vaccinering för den personal som idag jobbar på distans för att komma in till kontoret eller redaktionen. Men vi ser gärna att folk är vaccinerade, i enlighet med rekommendationen från Folkhälsomyndigheten, säger Aftonbladets HR-chef Martina Ehn.

På Aftonbladet kommer man de närmaste veckorna att fasa in en hybridmodell där de medarbetare som jobbat hemifrån kommer att få möjlighet att jobba hemifrån två dagar i veckan.

Inte heller i Radiohuset i Stockholm kommer det att bli någon stor anstormning av återvändande journalister idag. Sveriges Radio har beslutat att köra i etapper, och Radiohuset är fortfarande stängt för externa besökare.

– Vi kommer att sköta återgången i omgångar med två veckors mellanrum till dess att alla medarbetare är tillbaka, uppger Sveriges Radios presschef Claes Bertilson.

På Sveriges Television har man valt en restriktiv linje.

– Vi har beslutat att återgången till arbetet ska inledas den 15 oktober. Vi vill ge oss två veckors marginal för att se hur situationen utvecklas, och sedan kommer vi att utvärdera kontinuerligt, säger Sabina Rasiwala Hägglund, SVTs HR- och kommunikationsdirektör.

På LO Mediehus där bland andra de fackliga tidningarna Arbetet, Kommunalarbetaren och Sekotidningen ingår har man under pandemin haft en gräns på hur många som får vara på plats samtidigt.

– Vi kommer inte att gå tillbaka omedelbart. Under oktober är det fritt att komma tillbaka och från november blir det mer normalläge. Sen får vi känna oss fram, många kommer fortsätta jobba hemma på deltid, säger vd Robert Jonsson.

Är det något som personalen har efterfrågat?
– Ja, det har man. Vi gick ut med en enkät där det visade sig att de flesta vill ha möjligheten att jobba hemma ett par dagar i veckan och det kommer vi bejaka, men det finns en del att jobba med när det gäller hur man bäst sköter möten där vissa är med digitalt och andra på plats.

Men festen uteblir på onsdag?
– Ja, lite så. Vi har två som går i pension och ska tackas av på torsdag så det blir lite firande då, när vi även kan vara på plats. Vi orkar inte fira två dagar på raken, säger Robert Jonsson.
 

Johannes Nesser
jne@journalisten.se

Klas Granström
kg@journalisten.se

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Coronakrisen

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies