Gunilla von Platen (till vänster) gästar Anna Hedenmo i Min Sanning i SVT i december. FOTO: TV4/Tor Johnsson

SVT böjde sig för von Platens krav – får inga frågor om brodern

25 oktober, 2021

I december är entreprenören Gunilla von Platen gäst i SVTs intervjuprogram Min Sanning med Anna Hedenmo. För att ställa upp på intervju krävde Gunilla von Platen att hon inte skulle få några frågor om sin bror. SVT böjde sig för kravet.

Entreprenören Gunilla von Platen, känd från Draknästet och högaktuell som programledare i TV4s kommande realityserie The Apprentice, intervjuas av Anna Hedenmo i SVTs Min Sanning i december.

Men Gunilla von Platen hade ett krav på SVT: att hon inte fick några frågor om sin bror Edip Samuelsson. Han var advokat åt ett kriminellt belastat släktnätverk i Angered men uteslöts ur Advokatsamfundet i somras efter beslut i Högsta domstolen.

Redaktionen böjde sig för kravet.

SVTs Anna Hedenmo skriver i ett mejl till Journalisten:

– Programmet heter Min Sanning och det är alltid gästen som står i fokus här. Större delen handlar om våra gästers karriär, värv och avtryck i det offentliga Sverige. En del också om uppväxt och drivkrafter. Gästerna kommer från väldigt olika håll, och kan ha komplicerade och såriga relationer till familjemedlemmar och släktingar.

– Då och då kommer önskemål från våra gäster och i de fall önskemålet gäller omständigheter som ligger utanför gästens ansvarsområde händer det att vi respekterar denna önskan. Beträffande Gunilla von Platens bror, så vore han en spännande gäst i Min Sanning. Men i december är det Gunilla von Platen som är vår gäst, skriver Anna Hedenmo i mejlet.

Hur många gånger har ni respekterat gästers önskemål om att inte få frågor om något specifikt? 
– Min Sanning har sänts i SVT sen 2011. Och av dom snart över hundra gästerna vi haft i programmet så har en handfull haft särskilda önskemål. Det kan handla om att skydda barn eller andra nära anhöriga som ju inte valt att sätta sig i intervjustolen, eller att respektera gästens avståndstagande från en släkting.

Ser du något journalistiskt problematiskt med det?
– Vi väjer aldrig för svåra frågor i Min Sanning när det gäller den aktuella gästens handlingar och agerande. Men att gästen inte kan eller vill prata om nu levande släktingars förehavanden är en helt annan sak.

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies