Gå direkt till textinnehållet

SvD utökar opinionsmätningarna: ”En parameter till för att förstå partierna”

Svenska Dagbladet börjar mäta väljarnas viktigaste fråga och förtroendet för partiledarna. ”Opinionsmätningar påverkar politiken ganska mycket”, säger politikchefen Erik Hedtjärn.

SvD har tidigare mätt väljaropinionen, men börjar nu i ett nytt samarbete med analys- och undersökningsföretaget Novus mäta också svenskarnas viktigaste politiska sakfrågor och förtroendet för partiledarna.

– Ur ett lite högtravande demokratiskt perspektiv är opinionsmätningar ett sätt för väljarna att uttrycka sin mening mellan valen. Det påverkar också politiken ganska mycket, det är därför partierna själva mäter var väljarna är. Då är det viktigt när vi gör journalistik att veta förändringar i hur väljarna värderar olika frågor. Och för att vi får en till parameter när det gäller att förstå partierna, säger Erik Hedtjärn, politikchef på SvD Nyheter.

Novus vd Torbjörn Sjöström pekar på att mäta opinionen även mellan valen minskar partiernas försprång gentemot medierna.

– De politiska partierna får de här siffrorna, de följer dem slaviskt när valen närmar sig. Om journalisterna inte vet har partierna trumf på hand, säger Sjöström.

Den politiska journalistiken behöver hela tiden förhålla sig till vad politikerna vill prata om och vill ha upp på agendan, konstaterar Erik Hedtjärn.

– Som redaktion gör vi också analyser och värderingar av vad som är viktiga frågor. Ett tredje ben är vad väljarna tycker är viktigt. Alla tre är viktiga när vi värderar var vi ska lägga våra resurser.

Kommer väljarnas frågor få större tyngd nu, på bekostnad av er egen nyhetsvärdering?
– Nej, så är det inte. Men däremot kan vi nu en gång i kvartalet göra intressant journalistik om det som är deras viktigaste fråga [sjukvården, enligt den första mätningen som publicerades i fredags, red.s anm].

Finns det en risk för ett mått av hästkapplöpning, ett fokus på politik som tävling, med mätningarna av partiledarförtroendet?
– Allt handlar om hur det görs. Siffrorna i sig skulle kunna användas på ett sådant sätt, där det inte gör att läsaren förstår mer. Samtidigt spelar det stor roll för partierna hur deras främsta företrädare tas emot av väljarna. Det är en relevant politisk faktor.

För mätningarna använder Novus ett slumpmässigt urval ur den röstberättigade svenska befolkningen, som man ringer eller skickar sms till. Personer utan känt nummer får ett vykort med QR-kod hem i brevlådan. Mellan 3 000 och 4 000 svar kommer in per mätning, vilket motsvarar en svarsfrekvens på runt 50 procent.

Bortfallsanalyser görs, men inte systematiskt, enligt Torbjörn Sjöström.

– När man jobbar med riktiga urval, som vi gör, är bortfallet enligt forskningen inget problem.

Fler videos
Fler avsnitt