Sundsvalls Tidning lät inte kritiserat företag uttala sig

12 oktober, 2020

MEN-beslut Mediernas etiknämnd klandrar Sundsvalls Tidning för att man inte låtit ett finskt ögonbottenfotograferingsföretag bemöta påståenden i en artikel.

Den 18 oktober förra året publicerade Sundsvalls Tidning en artikel om att Region Västernorrland köpt in tjänster för ögonbottenfotografering av ett finskt företag, men att patienterna tvingades betala till utlandet, vilket kritiserades av en intervjuad person som menade att många äldre har svårt att klara utlandsbetalningar. En representant för Region Västernorrland intervjuades, och uppgav att man begärt ett möte med företaget för att åtgärda problemet.

Sju veckor senare, den 6 december, publicerade ST en ny artikel där det framgick att problemen med utlandsbetalningar var på väg att lösas. Under perioden mellan de två artiklarna hade ST och det finska företaget mejlkontakt, och företaget ville ha rättelse/genmäle, eftersom man menade att det fanns alternativa betalningssätt än att betala till ett finskt konto.

 

Läs vår debatt om detta och andra fall om företagares rätt till genmäle. Följ nedanstående länkar.

https://www.journalisten.se/debatt/gor-bemotanderatten-obligatorisk

https://www.journalisten.se/debatt/varje-publicering-ar-unik

 

 

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies