SR-klubben stoppar
inköp av P3 Dokumentär

4 december, 2015

FOTO: Mikael Grönberg/SR Arvodesdumpning på radion Efter Journalistens avslöjande om de låga arvodena för journalisterna som gör P3 Dokumentär stoppar nu Sveriges Radios journalistklubb affärsuppgörelsen mellan Sveriges Radio och ett av produktionsbolagen.

Kontraktskrivningen mellan Sveriges Radio och Ljudbang, som är ett av de produktionsbolag som gör P3 Dokumentär, har stoppats av SRs journalistklubb efter Journalistens avslöjande om arvodesdumpningen på P3.

Kontraktet som gäller produktionen av flera dokumentärer under 2016 skulle ha skrivits under i slutet av denna vecka. De två andra produktionsbolag som gör P3 Dokumentär har inte heller skrivit kontrakt för 2016.

– Eftersom vi inte har känt till detaljerna i affärsuppgörelserna tidigare har vi inte haft möjlighet att agera. Vi har inte haft kännedom om vilka arvoden som betalats ut. Men genom uppgifterna som framkom i Journalistens artikel har vi på fötterna för att stoppa intaget. Vi meddelade i onsdags Sveriges Radio att de inte får skriva kontrakt förrän vi har förhandlat, säger Ulrika Hyllert.

– Vi kommer inte att godkänna ett intag av ett produktionsbolag så länge arvodena innebär en ersättning som är under lägstalönen för anställda enligt kollektivavtalet.

Paragraf 38-40 i medbestämmandelagen ger facket vetorätt i vissa frågor, bland annat kan den centrala fackliga organisationen stoppa ett inköp av arbete om villkoren strider mot lag, avtal eller ”mot vad som är allmänt godtaget inom parternas avtalsområde”.

– Det är första gången vi använder paragraf 38 på detta sätt. Vi har meddelat Journalistförbundet centralt att vi har stoppat intaget, säger Ulrika Hyllert.

Förhandlingen mellan SR och journalistklubben inleddes formellt redan på onsdagseftermiddagen och ett möte har genomförts under förmiddagen i dag fredag.

– Arbetsgivaren har begärt en paus för att räkna på arvodena. Det ser jag som ett gott tecken, säger Ulrika Hyllert.

Journalisten avslöjade i onsdags att arvodena för frilansarna som gör P3 Dokumentär sänkts från cirka 85 000 kronor till 65 000 kronor per dokumentär. Men även det gamla högre arvodet var för lågt, anser journalistklubben.

– Ett arvode på 85 000 kronor är även det långt under lägsta lön, så det kommer vi inte acceptera heller. Vi tycker inte heller att man ska betala lägsta lönen till de som gör P3 Dokumentär, säger Ulrika Hyllert.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Relaterade artiklar
Arvodesdumpning på radion

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies