Spelregler från VD retade journalister

21 oktober, 1999

DAGSPRESS Provocerande debattunderlag eller föraktfull läsarattityd?
De så kallade spelregler som Ingress Medias VD Göran Lundberg producerat inför ett internt seminarium förra veckan har väckt heta känslor.

DAGSPRESS Provocerande debattunderlag eller föraktfull läsarattityd?

De så kallade spelregler som Ingress Medias VD Göran Lundberg producerat inför ett internt seminarium förra veckan har väckt heta känslor.

I reglerna sägs bland annat ”Läsarna kan nästan ingenting om någonting”, ”Var fjärde läsare kan inte läsa något av det du skriver” och att läsarnas ”allmänbildningsnivå och ordförråd är lägre än dina”.

– Vi trodde inte det var sant, säger en anonym journalist på Bärgslagsbladet till VLT. I vilket annat sammanhang skulle man komma med sådana påståenden om sina kunder.

Birgitta Alenius, ledamot i klubbstyrelsen på Sala Allehanda är mjukare i sin kommentar:

– Jag kan förstå att tanken var att ge oss en kick i ändan för att vi ska skriva kortare och mer lättförståeligt. Men i ett hus där det redan är så trasigt och sorgligt är det som att slänga en tändsticka på en torr hög.

Göran Lundberg, som också är chefredaktör för tidningarna i Sala, Fagersta och Avesta, förklarar själv spelreglerna som ”ett antal provocerande punkter i syfte att väcka debatt”.

Till VLT säger han att han inte alls påstår att läsarna är dumma, men att det är viktigt att journalister inser att de vet mer än dem man ska försöka nå.

– När reglerna tillämpas kommer det att innebära att tidningarna blir mer använda, mer lästa.

Som Journalisten tidigare berättat är tidningarna inom Ingress Media just nu inne i en omfattande omorganisation. Drygt 20 journalisttjänster försvinner från tidningarna Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Avesta Tidning och Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies