Gå direkt till textinnehållet

Sommarvikarier bevakade terrordådet i Norge

En fjärdedel av de journalister som bevakade terrordåden i Oslo och Utøja den 22 juli var sommarvikarier. Det visar en undersökning som gjorts av norska journalistförbundet.

Enligt undersökningen hade två av fem mindre än fem års erfarenhet av att jobba som journalist då de fick i uppdrag att tala med dem som skadats i terrordådet eller intervjua anhöriga som förlorat sina barn.

Trond Idås på norska journalistförbundet säger att erfarna journalister upplever en stark och omedelbar reaktion vid extrema uppdrag. Detta gör att de snabbare kommer igång med att bearbeta upplevelserna. Mindre erfarna journalister får inte denna omedelbara reaktion och förtränger därmed sina upplevelser. De kan få sömnproblem, minskad aptit, koncentrationsproblem och kan känna oro långt efter själva händelsen.

"Unga människor försöker att förtränga intryck i större utsträckning än erfarna, vilket leder till att reaktionerna kommer långt senare. Det kan vara andra händelser i livet som gör att upplevelser kommer tillbaka", säger Trond Idås till norska Journalisten.

Norska journalistförbundets undersökning visar att många journalister tyckte att det var svårt att intervjua skadade och anhöriga till offren för terrordåden. Många upplevde en rädsla för nya terrordåd under tiden de jobbade.

Maria Abdli hade ett sommarvikariat på Narvik-Avise. Hon berättar att hon inte ville tränga sig på anhöriga som hade sorg, samtidigt som hon visste att information måste komma ut:

"Det förkom även att anhöriga tog kontakt med mig och ville berätta om hur de mindes sin dödade son".

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.