Gå direkt till textinnehållet

Upprop bland Aftonbladets kvinnor

I ett upprop uppmanas Aftonbladets kvinnor att bidra med berättelser om sexism och trakasserier på tidningen. ”Målet är att dessa berättelser ska bli offentliga”, säger Ebba Thornéus som är en av initiativtagarna.

1978 berättade kvinnor på Aftonbladet om sexism och fylleri på tidningen i det så kallade ”Dokumentet”. Nu har ett upprop startats för att skapa ett nytt dokument. I ett internt mejl uppmanar initiativtagarna Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus alla kvinnor på redaktionen att bidra med sina berättelser.

– Vi var många som efter de här två veckorna kände att vi ville och behövde göra något. Tanken på Dokumentet 2.0 kom då upp och många tyckte att det var ett bra sätt att förmedla berättelser på, säger Ebba Thornéus till Journalisten.

Hur planerar ni att presentera det nya dokumentet?
– Hur själva formen kommer att se ut är inte riktigt bestämt än. Vi kommer ha ett möte i början på nästa vecka där vi ska gå igenom olika förslag. Men målet är att dessa berättelser ska bli offentliga, precis som de blev i den första versionen.

Det har målats upp en bild av grova trakasserier på redaktionen, inte minst i DNs artikel, känner du igen dig i den bilden?
– Personligen så känner jag själv inte alls igen mig i de anklagelser som riktats mot oss de två senaste veckorna men jag har ju förstått att andra har upplevt det annorlunda, och därför tycker jag att Dokumentet 2.0 är så otroligt viktigt. För har man råkat ut för något som upplevs kränkande eller obehagligt så är det viktigt att det kommer fram så att man kan titta över hur vi ska kunna säkerställa att det inte händer igen.

Hon anser att det viktigaste med Dokument 2.0 är att alla som känner att de vill berätta om sina upplevelser, oavsett om det sker anonymt eller inte, ska få möjlighet att göra det och känna att man inte är ensam.

– Vi är i detta tillsammans. Oavsett om man själv har upplevt oegentligheter eller inte så upplever jag att alla är jättepositiva till det här initiativet. Jag tror att ett sådant här dokument, oavsett vad berättelserna kommer att säga oss och vilka förändringar som kommer att komma ur det, bara kommer att vara till det bättre och stärka oss som arbetsplats och medarbetare.

Hur är stämningen på redaktionen?
– Det har varit tufft för alla och självklart påverkar en sådan här situation stämningen på ett negativt sätt, säger Ebba Thornéus.

Fler avsnitt
Fler videos