”Sociala normer skapar genusstereotypa foton”
En kock som avbildas avklätt festklädd i köket, med fast blick i kameran när hon dricker ur en vattenslang. Bilderna delas friskt i sociala medier just nu. Ett skräckexempel på genusstereotypt foto? - Nej, den där nivån är vanlig, menar Tomas Gunnarsson som kallar sig genusfotograf.
På bloggen Genusfotografen visar Tomas Gunnarsson ett ovanligt tydligt exempel på det han menar är så vanligt att vi oftast inte ens ser det: fotografier med stereotypa konstruktioner av kön. Här är det Arlanda Express kundtidning Xpress som avbildar en lättklädd mästerkock i köket, med mycket hud och i behagfulla poser.
– Man är så himla van vid stereotyperna att det tänds ett ljus först när man ser ett undantag, säger Tomas Gunnarsson.
– Vi konstruerar genus socialt, man anpassar sig och blir obekväm när någon bryter normerna. Fotografer har både starka estetiska och sociala normer som formar dem. Män avbildas på avstånd, med händerna i kors eller i fickorna, medan man ska gå väldigt nära inpå kvinnor och visa deras kurvor både i ansiktet och på kroppen. Kvinnorna är gärna leende, man ska vara vän och inte så hotfull.
Han är utbildad genusvetare som i botten är journalist och fotograf. Sedan ett år tillbaka jobbar han som ”genusfotograf”, bland annat genom att göra utställningar och hålla i kurser för utbildningar och tidningsredaktioner.
Men är det verkligen så illa som du hävdar?
– Reklamen är värst, men det här finns också i det redaktionella materialet. Inte så ofta i de stora tidningarna, men i till exempel nöjes- och evenemangsjournalistiken saknas det helt genustänk. Frilansfotografer som har en studio och säljer in bilder och vill göra sig ett namn försöker ofta kopiera kändisfotografer, som porträtterar kvinnor och män på de här sätten.
Ditt bästa tips för att inte fota män och kvinnor olika?
– Jag brukar plantera tanken om att vi har väldigt bestämda uppfattningar om vad som är manligt och kvinnligt. Vad känns rätt manligt och kvinnligt, och vad händer när man gör fel?
– Man har så otroligt många val att göra som fotograf i den långa kedjan som blir en bild. Det enda sättet att inte påverka någon man fotograferar är egentligen att smygfota den. Annars börjar ni båda genast att konstruera genus tillsammans.
(Foto: Amelie Sjöstrand Gereholt)