Smålandspostens klubbstyrelse upplöst
Styrelsen i Smålandspostens journalistklubb är upplöst och någon ny styrelse har inte utsetts. I en intern skrivelse anger klubben den dåliga relationen med ledningen som orsaken. Arbetsgivaren uppmanar nu anställda att ställa upp i en ny klubbstyrelse.
Journalisten har tagit del av en skrivelse som antogs vid journalistklubbens årsmöte den 29 april och som riktades internt till ledningen. Av skrivelsen framgår att någon ny styrelse inte kunnat väljas. I skrivelsen står bland annat följande:
”Bakgrunden till den uppkomna situationen är att relationen mellan tidningsledningen och sjf-klubben inte fungerat.”
”Förhandlingsklimatet präglas av misstro och respektlöshet.”
”Arbetsklimatet kollegor emellan är mycket gott, men avståndet till ledningen växer.”
”Vår ambition har hela tiden varit att vara en konstruktiv part i samtalet, där vi försöker hitta lösningar tillsammans. Där har vår arbetsinsats många gånger känts meningslös.”
Klubben uppger att man hoppats kunna hålla dialogen levande mellan företagsledning och medarbetare. ”Dessa förhoppningar grusades dock under höstens förhandling om neddragningar och ny organisation.”
I skrivelsen listas ett antal punkter som klubben anser måste fungera. Bland annat att lagar och avtal respekteras, att den lokala fackklubben respekteras i Medbestämmandelagens anda och att medarbetarna har inflytande över sin arbetssituation och verksamhetens utveckling. Skrivelsen avslutas med att man hoppas att Smålandspostens ledning tar synpunkterna på allvar och kan visa upp en ny stärkt ambition kring arbetsrätt och fackligt arbete.
”Först då kan vi ha förhoppningar om att kunna blåsa liv i vår klubb, återbesätta styrelseposterna och upprätthålla det lokala fackliga arbetet.”
Klubbstyrelsens upplösning har bland annat fått till följd att löneförhandlingar inte kunnat genomföras.
– Det är riktigt att det inte finns någon styrelse i journalistklubben. Det finns därför inte heller någon som kan uttala sig för klubbens räkning, säger Kerstin Haggren som sitter i klubbens valberedning.
Hon vill inte kommentera den skrivelse som klubben antog i april, eftersom den är intern.
– Vad jag kan säga är att det inte har gått att rekrytera till en ny styrelse. Det är tuffa frågor styrelsen måste hantera och alla medlemmar vet att det har varit jobbiga diskussioner rörande bland annat omorganisationer. Det är ett krävande uppdrag. Vi har ambitionen att få ihop en ny styrelse och hålla ett extra årsmöte, men vi är inte där än, säger Kerstin Haggren.
För arbetsgivaren har klubbstyrelsens upplösande inneburit stora problem. I ett mejl till medarbetarna på redaktionen uppmanade nyligen Smålandspostens chefredaktör Magnus Karlsson anställda att ställa upp som förtroendevalda.
”Att som arbetsgivare inte ha en lokal klubb i dessa turbulenta tider är det sämsta som kan hända – för båda parter”, skriver Magnus Karlsson i mejlet. Han menar att utan en lokal fungerande klubb är samarbetet omöjligt. ”Det är ett lika stort problem för er som för mig.”
Chefredaktör Magnus Karlsson befinner sig på koncernledningskonferens och har inte kunnat nås för en intervju. I ett mejl till Journalisten skriver han:
”Jag vet att det ibland är svårt och otacksamt att vara fackligt engagerad. Men i de svåra tider vår bransch nu genomlever behöver vi en lokal, stark fackklubb som samtalspartner. Jag kan inte annat än beklaga att vi i dag saknar en sådan på Smålandsposten.”