Gå direkt till textinnehållet

Skånskanklubben: ”Vi har nått vägs ände”

Skånska Dagbladet ska göra sig av med tio tjänster på redaktionen. Förhandlingarna har avslutats i oenighet. Journalistklubbens ordförande Lisa Winqvist anser att tidningens kvalitet kommer att påverkas.

Skånskans redaktion har i dag 54 tjänster. Nu försvinner tio tjänster, och neddragningen blir sannolikt nio tjänster eftersom en ny tjänst skapas i den nya organisationen. Förhandlingarna mellan företaget och journalistklubben har avslutats i oenighet.

– Vi kan inte acceptera det här sparpaketet. Att minska redaktionen med så många personer kommer att leda till att vi gör en sämre produkt. Det går inte att klara, vi har nått vägs ände, säger journalistklubbens ordförande Lisa Winqvist till Journalisten.

Besparingarna kommer att drabba anställda på nöje/kultur, sport och på webbredaktionen. Arbetsgivaren har inte velat säga något om man tänker erbjuda avgångsvederlag eller om det kommer att bli fråga om rena uppsägningar.

Annons Annons

– De förhandlingarna inleds nästa vecka. Vi hoppas förstås att det kommer något slags erbjudande, men jag har svårt att tänka mig att allt går att lösa med frivillighet, säger Lisa Winqvist.

Skånskan har de senaste åren genomfört flera sparpaket, varav det största var 2009 då 25 journalister försvann. Förra året genomfördes ett sparpaket om 5,5 tjänster, och det var också första gången det blev fråga om uppsägningar.

– Stämningen på redaktionen är inte bra. Vi har dragit ned och dragit ned och organisationen är slimmad som det är. Det här sparpaketet kommer att försämra arbetssituationen och arbetsmiljön för de som är kvar, säger Lisa Winqvist.

Vad har ni fått för förklaring till sparpaketets omfattning?
– Pengar förstås. Det går så väldigt mycket minus. Och det förstår vi också förstås att det här inte är hållbart i längden. Men vi undrar hur vi ska klara oss ur det här, det kan ju inte vara en lösning att bara göra sig av med journalister.

Journalisten har utan framgång sökt Skånskans chefredaktör Lars J Eriksson för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos