Gå direkt till textinnehållet

Sidodebatt om presstöd

I måndags kritiserade Journalistförbundets ledning EU-kommissionen för bristande offentlighet. DN Debatts redaktör rubricerade dock detta som ett angrepp på Bonniers, med rubriken ”Bonniers och Bryssel i maskopi mot presstöd”. Nu skriver branschtidningen Resumé att Bonniers ”svarar på kritiken”.  

Som Journalisten skrev i måndags gick Journalistförbundets ordförandeduo och frilansjournalisten Staffan Dahllöf ut i en DN Debatt-artikel som skarpt kritiserar att EU-kommissionen hemlighåller dokument som rör Sveriges presstöd. Allmänintresset gör att kommissionen borde tolka reglerna så att dokumenten ska lämnas ut, menade skribenterna. De framhöll även att EU-kommissionären Margot Wallströms förslag till nya regler för insyn gör hanteringen ännu mer sluten.

Artikeln innehöll ingen kritik mot eller krav på Bonniers agerande. Bonniers namngavs i debattartikelns redogörelse för hur utgivaren argumenterat mot EU-kommissionen i frågan om svenskt presstöd.

Nu har Bonniers koncerndirektör Lennart Wiklund dock klivit in i debatten genom uttalande i DN. Han säger där att de enda dokument som rör frågan redan offentliggjordes i Sverige när Bonnier lämnade sitt remissvar på kulturdepartementets promemoria om förändringar i presstödet i våras.

DN Debatts rubriksättning till den aktuella artikeln har redan kommenterats i flera medier, bland annat Medievärlden och SvD. I den senare spekulerar medieanalytikern Martin Jönsson över varför DN Debatt skriver rubriker som inte har täckning i texten. "Kanske tycker redaktören inte att det är intressant nog att EU hemligstämplar allmängiltiga handlingar hur som helst. Trots att det onekligen är värt en debatt i sig, " skriver Jönsson.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.