Gå direkt till textinnehållet

Sekretessbelagda register Samkörning ingen omöjlighet

För några veckor sedan avslöjade Striptease att över tusen psykiskt sjuka personer i Stockholms län har vapenlicens. De uppgifter nyheten baseras på omfattas av sträng sekretess, men Striptease kom runt den genom att låta myndigheterna samköra ett par dataregister.

För några veckor sedan avslöjade Striptease att över tusen psykiskt sjuka personer i Stockholms län har vapenlicens. De uppgifter nyheten baseras på omfattas av sträng sekretess, men Striptease kom runt den genom att låta myndigheterna samköra ett par dataregister.

RESEARCH Få journalister ger sig i kast med register som omgärdas av hårda sekretesskrav, till exempel kriminalregistret. Ändå är det ganska enkelt att göra avancerade datakörningar med känsliga uppgifter.

Det avgörande är att journalisten själv inte hanterar personuppgifterna utan överlåter datajobbet på någon myndighet. Journalisten får bara ut statistiska sammanställningar, uppgifter som gör att någon enskild kan identifieras får man naturligtvis inte ta del av.

Under hösten lyckades Johan Brånstad och Hannes Råstam på Striptease förmå polisen i Stockholms län att lämna ut sitt vapenregister till Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har ett dataregister över personer som vårdats för allvarliga psykiska sjukdomar. På uppdrag av Striptease samkördes det med polisens vapenregister.

– Det krävdes en hel del argumentation för att få ut registren, men efter några månader lyckades vi, berättar Johan Brånstad, reporter på Striptease.

Till ett pris av 2 500 kronor tog Socialstyrelsen fram statistiken. Med hjälp av den kunde Striptease visa bland annat att 450 paranoida, 400 schizofrena och 4 000 kroniska alkoholister i Sverige har vapenlicens.

Striptease lade ner en del arbete på att få ut registren. Men i vissa fall går det att överlåta det jobbet på Statistiska Centralbyrån, SCB, en av få registerförande myndigheter som sysslar med uppdragsverksamhet.

– Vi kan på uppdrag av till exempel journalister begära in sekretessbelagda register från andra myndigheter för samkörning med våra egna register, uppger Per Samuelson, chefsjurist på SCB.

Att låta SCB begära ut uppgifterna kan vara en fördel eftersom SCB då står som garant för att sekretessen inte bryts, ett starkt argument för att få myndigheterna att lämna ifrån sig registren.

Knepet att låta SCB göra jobbet har frilansen Sven Eric Ericson använt sig av. För tre år sen arbetade han på M6-redaktionen vid SVT med ett program om fosterhemsplacerade ungdomar.

– Jag ville veta om ungdomar som skickats runt mellan olika fosterhem var mer brottsbelastade än de som bott i bara något enstaka fosterhem, berättar Sven Eric Ericson.

Efter att ha valt ut vissa variabler lät han SCB köra kriminalregistret mot statistik över ungdomar som tvångsomhändertagits. Det kostade ungefär 6 000 kronor.

– Jag behövde bara göra en framställan till SCB med en lista över vad jag var ute efter, säger Sven Eric Ericson. Jag fick sen fram en hel del intressanta uppgifter.

Ett annat jobb som Striptease gjort med liknande metoder handlar om straffade lärare. SCB samkörde kriminalregistret mot ett register över lärare.

Striptease kunde avslöja att ett antal lärare var dömda för bland annat misshandel och visade hur vissa av dem trots nya övergrepp fick arbete på den ena skolan efter den andra.

SCB har hittills bara gjort datakörningar när minst ett av de inblandade registren sorterar under SCB. Att få andra myndigheter att samköra sekretessbelagda register kan vara svårare. Då handlar det mer om att vädja till myndighetens välvilja.

– Jag har inte varit med om att vi samkört enbart externa register. Det är möjligt att vi kunde göra det men det kräver i så fall en anmälan till Datainspektionen, säger Per Samuelson på SCB.

Vad beror det på att så få utnyttjar sekretessbelagda register för att skapa nyheter?

– De flesta journalister kommer nog inte på tanken eller också tror man att det inte är tillåtet, säger Sven Eric Ericson.

– Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vilka datakörningar man kan göra, menar Johan Brånstad.

Låt myndigheten göra jobbet

Några tips om hur

du kan gå tillväga:

Läs på vad som är datatekniskt möjligt att ta fram.

Beställ en lista över vilka register myndigheterna har för att få uppslag på vilka register som kan vara intressanta att samköra.

Ett sätt är att be SCB skicka alla uppgifter om dig själv så ser du vilka enorma mängder information och register det finns att utgå från. Datautdraget är gratis.

Använd vanliga tidningsdatabaser och myndigheters offentliga handlingar för att leta upp konkreta fall som kan illustrera statistiken.

Fler videos
Fler avsnitt