Gå direkt till textinnehållet

SD vill slopa direktstöd till medier

I en debattartikel i Journalisten föreslår Sveridemokraterna Aron Emilsson (bilden) och Angelika Bengtsson att direktstödet till medier slopas och vill att konkurrenssituationen på annonsmarknaden ses över.

Aron Emilsson (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i kulturutskottet och Angelika Bengtsson (SD), ledamot i kulturutskottet, menar i en debattartikel i Journalisten att det ökade stödet till mediebranschen innebär att staten får ett inflytande över medierna.

De kritiserar bland annat de nya föreskrifterna om kvalitetskrav för mediestöd som Myndigheten för press, radio och tv inför den 15 april. Kraven innehåller ”subjektiva bedömningar” som innebär ett ”tydligt legitimitetsproblem”, menar de.

”Man bör även ha i åtanke att subjektiva bedömningar ständigt kan förändras, och nya kriterier kan läggas till och tas bort ifall en illvillig stat vill kontrollera medierna”, skriver riksdagsledamöterna och vill att direkta ekonomiska subventioner tas bort och att man ser över konkurrenssituationen på annonsmarknaden, och menar att en bättre småföretagarpolitik också skulle kunna gynna små redaktioner.

”Mediebranschens problem är svåra att lösa, men ökade statliga stöd är inte en kortsiktig eller långsiktig lösning. Vår uppfattning är det är både cyniskt och fel av regeringen att använda mediernas kris för att öka sitt eget inflytande över dem”, skriver de.

Sedan TU i går meddelade att man vill slopa driftstödet till medier och ersätta det med nollmoms och sänkta arbetsgivaravgifter för journalister har debatten om hur mediestödet ska utformats rasat.

Till Dagens Nyheter säger kulturminister Amanda Lind (MP) att hon tycker att TUs förslag är intressant, och att det ”behövs reformer på området” men att det är viktigt med en bred förankring i riksdagen.

Moderaternas kulturpolitiske talesperson Viktor Wärnick och ordförande i Moderaternas mediepolitiska arbetsgrupp Odd Eiken, föreslår i en debattartikel i Dagens Industri en rejäl omstöpning av driftstödet.

”Den nuvarande utformningen av driftsstödet riskerar att göra dagspressen kroniskt bidragsberoende utan att ställa om. Det kommer inte rädda tidningarna, utan på sin höjd enbart fördröja nedläggningarna.

Driftsstödet bör bli teknikneutralt och premiera det som är dagspressens unika bidrag – journalistisk originalproduktion. Det betyder att stödet ska förutsätta en viss spridning och storlek, men därutöver baseras på lönekostnaden för redaktionell personal”, skriver de i debattartikeln.

Fler videos
Fler avsnitt