”Scherman lämnar felaktiga uppgifter”
Medieutredaren Anette Novak avfärdar Jan Schermans uppgifter och kritik. ”Man kan misstänka att han haft svårigheter att navigera i Excel-arket”, säger Anette Novak om Schermans påstådda avslöjande om medieutredningens arbetsmetoder.
Som Journalisten berättade i går har Jan Scherman riktat hård kritik mot arbetsmetoderna för medieutredningen som leds av Anette Novak. Scherman, som är affärsområdeschef för Aftonbladet TV och tidigare VD för TV4, menar sig bland annat ha kunnat avslöja att Anette Novak haft möten med Facebook och Google, men inte med företrädare för den svenska mediebranschen. Uppgifterna har Scherman hämtat från medieutredningens kansli, som registrerat mötena.
Anette Novak avfärdar påståendena och uppger att utredarna haft möten med bland annat representanter för TU.
– Kritiken Jan Scherman riktar mot utredningen baseras på helt felaktiga uppgifter. Vi har haft många möten med företrädare för den svenska mediebranschen. Jag har också haft ett möte med en representant för Facebook, men inte med Google som Jan Scherman påstår. Däremot har jag deltagit i ett seminarium i Almedalen där en representant för Google fanns i panelen och vill man veta vad som sades så är det bara att titta på videoupptagningen från seminariet, säger Anette Novak.
Så Jan Scherman ljuger?
– Jag vill inte använda det ordet. Jag vet inte varför Jan Scherman går ut med dessa påståenden. Jag misstänker att det handlar om ett missförstånd. Han har de senaste veckorna varit i kontakt med kansliet flera gånger och har haft svårigheter att navigera i Excel-arket där uppgifterna om mötena finns. Det är ett ark som innehåller flera flikar, säger Anette Novak.
Så du menar att allt detta beror på att han kan Excel för dåligt?
– Det säger jag inte. Det är en möjlig förklaring till att den information han lämnar inte är korrekt, att han inte har hittat den i Excel-arket. Den finns dock där.
Presentationen av den första rapporten i medieutredningen är uppskjuten en vecka, till den 5 november, vad beror det på?
– Det beror på kulturministerns tillgänglighet. Vi är klara med rapporten, som just nu är på korrektur. Det här är ju dock bara första steget i medieutredningen; en rapport utifrån ett medborgarperspektiv. Sedan inleds fas två, som kommer att innehålla förslag till åtgärder.
Kommer man att se ett frö till dessa åtgärdsförslag i rapporten?
– Ja, det är möjligt. Det är en behovsanalys, och det innebär att man skulle kunna skönja åtgärdsförslag utifrån behoven som redovisas. Det viktiga för fortsättningen av denna process är att vi får en diskussion om den bild medieutredningen ger, inte arbetsmetodiken, säger Anette Novak.