Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
12 november, 2020
Coronakrisen En ny rapport som Reportrar utan gränser (RSF) tillsammans med flera andra organisationer ligger bakom tar fram konkreta åtgärder för att få stopp på så kallade infodemier, desinformation som sprids under exempelvis coronapandemin.
Under ledning av den filippinska journalisten Maria Ressa presenterar Forum on Information and Democracy en rapport för hur man ska få stopp på påhittade nyheter och desinformation som sprids online under covid-19-pandemin.
Rapporten har fått namnet How to end infodemics och i den presenteras 250 rekommendationer för att komma till rätta med desinformationen, skriver Reportrar utan gränser (RSF) i ett pressmeddelande.
Bland åtgärderna som lyfts fram finns inte helt oväntat ökad transparens hos de digitala plattformarna, men också stöd till pålitlig nyhetsmedier.
Arbetsgruppen bakom rapporten har letts av Maria Ressa tillsammans med den tidigare europaparlamentarikern Marietje Schaake, som idag leder Cyber Policy Center, vid Stanford University.
– Rapporten är ett bevis på att det finns möjliga strukturella lösningar för att få stopp på det informationskaos som visat sig kunna hota hela demokratier. Alla de som just nu tittar på lagförslag med hänvisning till de digitala plattformarna bör titta på den här rapporten, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF i Sverige.
Forum on Information and Democracy bildades av Reportrar utan gränser och tio andra organisationer i november 2019.
Fotnot: Infodemi är, enligt Världshälsoorganisationen WHO, vad som sker när det vid en epidemi uppstår ett överflöd av information – korrekt eller missvisande. Överflödet gör det svårt för människor att finna trovärdiga källor och säkra riktlinjer, när det är som mest nödvändigt.
FOTO: Tor Johnsson
3 mars, 2021 |
När pandemin slog till hamnade tidningen Vårdfokus frågor i centrum för samhällsdebatten. Över en natt blev nyhetskonkurrensen stenhård.
FOTO: Tomas Ohlsson
26 februari, 2021 |
Coronapandemin drabbar många av medieföretagen som satsar mycket på events. Tidningen Vi gick från tio procent av intäkterna från events till noll 2020, men ser nu en ljusning på horisonten för 2021.
FOTO: Privat
15 januari, 2021 |
Joel Rasmussen, forskare i riskkommunikation, ska studera hur både medier och allmänheten tagit emot myndigheternas kommunikation under pandemin.
1 kommentar
FOTO: Alexander Donka
17 december, 2020 |
Frilansmarknaden sjönk som en sten – själv blev hon långtidssjuk i covid-19. Pandemiåret 2020 blev en dubbel prövning för frilansen Julia Skott.
FOTO: Johannes Nesser
16 december, 2020 |
25 procent av medarbetarna på SVTs lokala stationer jobbar hemifrån, uppger ledningen. Men siffran ifrågasätts av journalistklubben – och på några redaktioner händer det att alla är inne samtidigt.
FOTO: PROpensionären
11 december, 2020 |
Pandemiåret har slagit stenhårt mot annonsintäkterna för de allra flesta tidningar och mediehus. Men inte PROpensionären, som ökar sina annonsintäkter med drygt 1,1 miljon kronor för året.
FOTO: Tor Johnsson
24 november, 2020 |
Flera medieföretag har vidtagit ytterligare åtgärder för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Men på TV4 råder principen ”jobbar man är man på jobbet”. Det har väckt intern kritik.
Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2020 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 18 mars.
journalist, språkutbildare och författare, Stockholm, har avlidit vid 80 års ålder.
blir vice vd för Vetenskapsmedia.
blir ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Modern Psykologi.
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera