Gå direkt till textinnehållet

Röda Korsets pris till Randi Mossige-Norheim

Röda Korsets journalistpris 2014 tilldelas Randi Mossige-Norheim för radioreportaget ”Narkotikalandet” som sändes i tre delar i Sveriges Radio P1. Prissumman är på 25 000 kronor. Det är andra gången hon får ta emot priset.

”Jag är oerhört hedrad av priset, det är ett av Sveriges finaste journalistpris. Jag hoppas att det kan leda till att fler uppmärksammar det pågående lidandet där ute i narkotikalandet. När jag arbetat med den här serien har jag ibland bara velat skrika rakt ut av den maktlöshet och sorg jag känt. Det är också ett pris till den långsamma journalistiken, där det får ta tid att invänta förtroende och tillit, så att vi kan skildra livet för de allra mest utsatta,” säger Randi Mossige-Norheim.

Juryns motivering lyder: ”Randi Mossige-Norheim utnyttjar radiomediets möjligheter till fullo. Hon låter berättelserna leva och drar oss obevekligt med in i den skuggvärld som hon kallar Narkotikalandet. Det är en trasig tillvaro med droger och död som finns mitt framför våra ofta slutna ögon. Hon blottlägger samhällets likgiltighet inför de mest utsatta i en värld där de stora langarna ofta går fria. Det är närgånget och respektfullt på samma gång. En skrämmande verklighet skildras med den finess som kännetecknar en skicklig berättare som har hjärtat på rätta stället.”

Randi Mossige-Norheim har tidigare fått Carnegie Institutets journalistpris 2013 för dokumentärserien ”Narkotikalandet”.

Annons Annons

Tidigare pristagare: Markus Alfredsson och Linnea Hambe 2013, Sofia Eriksson och Mikaela Matar 2012, Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco 2011, Katarina Gunnarsson 2010, Randi Mossige-Norheim 2009. Lasse Granestrand och Sven Irving 2008, Jörgen Huitfeldt, Thella Johnson och Ola Wong 2007 och Hanna Sofia Öberg 2006.

Fler avsnitt
Fler videos