Gå direkt till textinnehållet

Rekordlågt deltagande i valet till kongressen

Ombudsval via webben skulle locka fler röster. Istället blev valdeltagandet inför kongressen 2005 rekordlågt. Bara sex procent av alla röstberättigade röstade.– Det är ynkligt, säger Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande.

Ombudsval via webben skulle locka fler röster. Istället blev valdeltagandet inför kongressen 2005 rekordlågt. Bara sex procent av alla röstberättigade röstade.
– Det är ynkligt, säger Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundets ordförande.

Inför kongressen 2002 röstade 23,5 procent av de 15 781 röstberättigade medlemmarna. Den siffran ansåg förbundsstyrelsen då vara för låg, varför det tillsattes en arbetsgrupp för att utreda frågan. Gruppen kom fram till att det låga valdeltagandet berodde på själva röstförfarandet. Valmetoden med utskickade röstblanketter var osäker, krånglig och stimulerade inte valdeltagandet. Dessutom var det arbetskrävande för såväl distrikten som förbundskansliet.

Arbetsgruppen lade därför fram förslaget att röstning skulle ske via Internet. Det skulle vara enklare och säkrare, men också spara arbete och tid för både kansli och distrikt. Dessutom skulle Internet förbättra möjligheten att sprida information inför valet.

bryt

Förslaget antogs vid kongressen 2002 och under fjolåret investerade förbundet 1,5 miljoner i uppbyggnaden av en ny webbportal som bland annat skulle möjliggöra val via nätet.

Men den nya valtekniken gav inte önskat resultat. När vallokalen på webben stängdes natten till måndagen hade endast sex procent av 15 504 röstberättigade röstat via webben. Det innebär att bara 936 personer utnyttjade sin rösträtt – en minskning med 2 778 personer jämfört med valet 2002.

– Urdåligt! Sorgligt! Jag tyckte att det var ynkligt förra gången, men detta! Vi får tillsätta en demokratiutredning om hur vår interndemokrati fungerar. Så här kan det inte vara.

bryt

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén skräder inte orden. Hon är arg och besviken.

Hon tror att tekniken är en förklaring till det låga valdeltagandet.

– Det här innebär att man inte ska ha en övertro på Internet. Visst sparar det arbete, men uppenbarligen också engagemang. Ska man sprida delaktighet tror jag att det sker bäst människa till människa.

En annan orsak kan vara bristande engagemang, tror Agneta Lindblom Hulthén.

– Vi är en demokratisk organisation och som medlem har man rättigheter, men också skyldigheter, säger hon med betoning på sista ordet.

Vilken legitimitet tycker du kongressen har när så få röstat?

– Egentligen tror jag inte att det har någon större betydelse. De som är föreslagna är representativa personer med gedigen facklig erfarenhet. Det är jag övertygad om. Kanske att folk förlitar sig på att det fungerar fastän de inte bryr sig.

Vad kan göras för att förbättra valdeltagandet inför nästa kongress?

– Vi måste sätta igång att arbeta redan i går. Om det inte fungerar självgående får vi gödsla och vattna tills det gör det. Sedan skulle jag vilja se regelrätta valkampanjer ute i distrikten. Det hade varit vansinnigt mycket roligare och säkert fått fart på människor.

bryt

Det är inte bara Agneta Lindblom Hulthén som är bestört. Även ute i distrikten är förvåningen stor. Peder Svensson, kontaktperson för Västra distriktet, som var med i den arbetsgrupp som arbetat fram förslaget, tror knappt sina öron.

– Herregud. Vad ska man säga? Vilket misslyckade. Den enda förklaringen jag har är att informationen från förbundet varit för dålig. Personligen tyckte jag att det var jättesmidigt. Men det här visar att det har varit för stora hinder.

Peder Svensson tror inte att det låga deltagandet beror på medlemmarnas ointresse.

– Nej, det handlar om att förbundet måste ut med information mycket tidigare. Den här gången kändes det som om man gjorde ett ryck sista veckan.

Men Mia Boström från Västerbottens distrikt håller inte med. Hon anser att informationen från förbundet varit både bra och pedagogisk. Hon lutar snarare åt ett bristande intresse bland medlemmarna.

– Det här valet är ju katastrof. Kanske att folk struntar i att rösta, och då har vi ett jättestort problem.

bryt

Mia Boström, som själv föredrar röstning via webben, säger att hon inte hört några klagomål från medlemmar. Däremot har det varit extra svårt i år att ragga folk som vill ställa upp som ombud.

– Vi har nästan hotat folk. De säger att de inte har tid. Kanske är det ett generationsskifte på gång. Det finns inte folk underifrån med självförtroende att ta över.

kh@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret