Gå direkt till textinnehållet

Protest mot ledningen på Länstidningen

Missnöjet gror på Länstidningen i Södertälje. Journalistklubben har skrivit ett brev till tidningsstyrelsen och publishern där de för fram klagomål mot ledar­stilen och tidningens inriktning.

På ett år har fem reportrar och två ­redaktionschefer slutat på Länstidningen i Södertälje. Detta på en ­red­-aktion som har 28 tjänster.

– Det är ett tecken på att det inte står rätt till på redaktionen. Att två redaktionschefer slutat inom loppet av ett år har påverkat tidningens arbete, säger journalistklubbens ordförande Jalmar Carlson.

Osäkerheten inför framtiden har gjort att många på redaktionen känner sig tröttkörda och osäkra på vad ledningen vill med tidningen. Det har förekommit att anställda sjukskrivit sig på grund av stress.

Journalistklubben på Länstidningen anser att arbetssituationen på ­redaktionen är ohållbar och har därför överlämnat ett brev till ordföranden i tidningsstyrelsen och publishern Thelma Kimsjö där de för fram sitt missnöje.

– Vi är oroliga för hur folk mår. Det är anledningen till att vi skrev brevet, säger Jalmar Carlson.

Redaktionen känner sig inte delaktig i tidningens journalistiska inriktning efter att Thelma Kimsjö tillträtt sin tjänst. I brevet skriver journalistklubben att den kunskap och det ­engagemang som finns på redaktionen inte tas till vara.

Journalistklubben anser att det från ledningens sida saknas en vilja att tillvarata medarbetarnas kreativitet och ambition att göra en bra tidning. Ledningen har inte förstått hur viktigt det är med arbetslust och kompetenta medarbetare.

I brevet till ledningen skriver journalistklubben att man är orolig för att Länstidningens kvalitet hotas om inget görs. På längre sikt kan det försvaga tidningens varumärke.

Thelma Kimsjö säger att hon tar allvarligt på kritiken men påpekar att det var först genom brevet som den nått henne.

– Vi har jobbat med workshops och konferenser. Det är den möjlighet man har att skapa delaktighet, säger hon.

När Thelma Kimsjö kom till tidningen införde hon läsarundersökningar som ligger till grund för vad tidningen tar upp för frågor. Redaktionen känner att exempelvis diskussioner om hur den politiska bevakningen ska göras vassare och intressantare avfärdas eftersom sådana artiklar får låga poäng vid läsarundersökningarna. Tidningar gör mer ”blåljusnyheter” eftersom de genererar mest läsare.

– Jag har från ägarna och koncernen fått i uppdrag att göra en läsarnas tidning och använda en mätmetod för att genomföra detta. Läsarnas tidning är därmed ingen förhandlingsfråga, säger Thelma Kimsjö.

För några veckor sedan sade redak­tionschefen Thomaz Magnusson upp sig efter endast åtta månader på tjänsten. Journalistklubben kräver att tjänsten tillsätts snarast. Ledningen vill inte tillsätta tjänsten förrän nästa år eftersom alla tidningar som ingår i bolaget Promedia har krav på sig att minska sin personal fram till sommaren 2009. Länstidningen ska minska sin redaktion med tre tjänster. Enligt Thelma Kimsjö kommer styrelsen
i augusti att presentera en ny organisation.

I dagsläget sköts redaktionschefstjänsten på halvtid av sportchefen på Länstidningen.

– Det är viktigt att vi har en redaktionschef som jobbar på heltid nu då det är rörigt på redaktionen, säger ­Jalmar Carlson.

Fler avsnitt