Gå direkt till textinnehållet

Projekt Flicka krävs på 170 000 kronor

Socialdepartementets projekt Flicka anklagas för upphovsrättsintrång av den mediekritiska föreningen Allt är möjligt. Föreningen kräver 170 000 kronor i ersättning till skribenter vars texter används av projektet.

Socialdepartementets projekt Flicka anklagas för upphovsrättsintrång av den mediekritiska föreningen Allt är möjligt. Föreningen kräver 170 000 kronor i ersättning till skribenter vars texter används av projektet.

Allt är möjligt hävdar att projektet Flickas hemsida har avsnitt om mediekritik som är plagiat av föreningens strategier för att angripa stereotypa könsskildringar i medierna. På Allt om möjligts hemsida och även i en bok som föreningen säljer beskrivs en metodik för hur aktivister kan agera mot stereotypa skildringar genom att kontakta företag, politiker, demonstrera, anmäla och göra direktaktioner. Socialdepartementets projekt Flicka tar upp flera av dessa metoder på sin sajt, vilket Allt är möjligt ser som upphovsrättsintrång.

– Vår aktivitet bygger på gräsrotsaktivism, men en myndighet ska inte försöka använda sådana metoder, det framstår som ett klåfingrigt ingrepp i yttrandefriheten, säger Erica Hedin, styrelseledamot i föreningen.

Annons Annons

bryt

Allt om möjligt har erbjudits en ersättning på 25 000 kronor, men har inte accepterat detta.

– Nej, eftersom departementet inte medgett att de gjort intrång och bara vill ge oss hålla tyst-pengar, säger Erica Hedin.

Föreningen har skrivit till socialdepartementet med utförlig kritik mot Flicka-projektet. I brevet krävs att Flicka tar bort alla hänvisningar till föreningen i sitt material, erkänner upphovsrättsintrång, tar bort avsnittet med mediekritiska metoder från sin sajt, samt ersätter skribenterna med totalt 170 000 kronor plus tryckkostnaden för föreningens handbok.

bryt

Språket och formuleringarna på hemsidorna är olika. Vari består plagiatet?

– Dels handlar det om idé- och konceptstöld. Men enskilda formuleringar som återkommer har också hämtats från oss. Den allra tydligaste stölden kanske är den oreflekterade återpubliceringen av vår litteraturlista, där det finns svårtillgängliga, utländska specialböcker som inte är så lämpliga för 14-åriga tjejer.

bryt

Ni kritiserar Flicka för att ha stulit idéer. Men handlar inte opinionsbildning just om att få andra att tillägna sig och sprida idéer?

– Självfallet har vi inte patent på opinionsbildning. Men vi vill ha credit och ersättning för den kompetens vi har byggt upp under lång tid. Och vi behöver kunna ta betalt för vår bok för att driva verksamheten, säger Erica Hedin.

– Jag tycker att det är viktigt att inse att man har olika roller i samhället. Regeringen ska inte leka gräsrotsaktivist eller driva kampanjer mot tidningar. Berit Andnor har blandat ihop sina roller. Hon borde i stället driva på genusfrågorna genom att vidga medierådets befogenheter, och inte driva kampanj där fjortonåringar uppmanas att ringa och skälla på medierna.

Erica Hedin säger dock att föreningen inte tänker stämma projekt Flicka.

– Vi har inte råd att driva en sådan process, men de har kört över oss och får stå för det i offentligheten, säger Erica Hedin.

bryt

Flicka-projektet avslutades officiellt den 30 juni men frågorna drivs vidare i kommunerna, och hemsidan finns kvar och är aktiv. Sara Damber, projektledare för Flicka, har i tidningen Arbetaren hävdat att spridningen av idéerna borde ligga i Allt är möjligts intresse, och har också framhållit att föreningen har fått pengar från regeringen.

bryt

Carin Jahn, ämnesråd på socialdepartementet, hanterar själva upphovsrättsärendet.

– Vi anser inte att projekt Flicka gjort fel och har svarat detta i både möte och brev. Men diskussionen i sakfrågan för vi med dem och inte i pressen. Om de vill föra den offentligt är det deras sak.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt