Gå direkt till textinnehållet

Partiskt om Nuder i Agenda

Granskningsnämnden för radio och TV, GRN, fäller ett inslag i Sveriges Televisions Agenda där det riktades allvarlig kritik mot Pär Nuder som fick stå oemotsagd.

Agenda hade den 10 mars i år en intervju med Margit Silberstein, reporter och politisk kommentator på SVT. Hon intervjuades i sin egenskap av medförfattare till boken En marsch mot avgrunden, om spelet i kulisserna i samband med valet av Håkan Juholt till partiledare i Socialdemokraterna.

Inslaget anmäldes av flera personer. En av anmälarna var Pär Nuder, som ansåg att en rad kränkande och ogrundade anklagelser fördes fram mot honom i inslaget, bland annat att han påstods avsky Mona Sahlin. Nuder hävdade att uppgifterna var osanna och uppgav i sin anmälan att han utförligt beskrivit detta i två debattartiklar i Dagens Nyheter.

GRN anser inte att det i sig stred mot kravet på opartiskhet att inslaget sändes utan Pär Nuders medverkan. Men Agenda borde ha redovisat Nuders uppfattning om kritiken mot honom så fort den blev känd för SVT.

Avsaknaden av en sådan redovisning medförde att inslaget stred mot kravet på opartiskhet, anser GRN.

Nämnden anser också att spekulationer av Agendas kommentator om varför Pär Nuder inte kandiderade till partiledarposten, brast i saklighet, men inte så allvarligt att det stred mot kravet på saklighet. GRN anser även att det var en brist i saklighet att det uppgavs att Pär Nuder inte ville vara med när han saknade möjlighet att medverka. Inslaget kritiserades av nämnden.

Fler avsnitt
Fler videos