Gå direkt till textinnehållet

Öppen konflikt på SVT om Uppdrag granskning

En allvarlig konflikt har blossat upp på SVTs samhällsredaktion i Göteborg om ledningen av Uppdrag granskning. Under ett möte på måndagen riktades hård kritik mot ortschefen Ylva M Andersson. ”Det är en förtroendekris”, säger Janne Josefsson, programledare på Uppdrag granskning.

För tre veckor sedan föreslog ortschefen Ylva M Andersson en förändring som innebar att Mette Friberg, chef för samhällsdivisionen, skulle tillfälligt fråntas ansvaret som programchef för Uppdrag granskning under 2016. Sedan dess har Mette Friberg inte varit på jobbet. Konflikten har spritt sig till hela samhällsdivisionen i Göteborg. Trots att förslaget har dragits tillbaka kvarstår hård kritik mot ledningen.

På ett personalmöte på samhällsredaktionen i dag med cirka 40 personer riktades öppen och hård kritik mot ledningen. 

– Jag står för det jag sade på mötet, vilket var att det var ett huvudlöst förslag från Ylva M Andersson att ersätta Mette Friberg med någon annan eftersom det inte innebär någon egentlig avlastning för henne. Medarbetarna är väldigt upprörda. Arbetet har blivit lidande, säger Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare på Uppdrag granskning.

Annons Annons

– Läget är besvärligt eftersom vi snart ska lämna nya programförslag för 2017 och i det arbetet är Mette Friberg central, säger Lena Laurén, projektledare på samhällsredaktionen.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Misstroendet är kompakt mot hur ledningen har skött det här. Det är en förtroendekris. Det här har skadat Uppdrag granskning och samhällsredaktionen. Avsikten har varit att underlätta och förbättra arbetet men effekten har blivit den motsatta. Mitt förtroende för ledningen har fått sig en ordentlig knäck, säger Janne Josefsson, programledare och reporter på Uppdrag granskning.

– Det är inte vi i personalen som tillsätter överordnade, det respekterar jag. Men jag kan inte personligen acceptera att min chef Mette Friberg behandlas på det här sättet.

En extern konsult har kopplats in för att lösa konflikten.

Journalisten söker Ylva M Andersson.

Fler avsnitt
Fler videos