Gå direkt till textinnehållet

Opinionsnämnden godkänner Sydsvenskans namnpublicering

OPINIONSNÄMNDEN Det kan vara fritt fram att hänga ut ekobrottslingar med namn och bild om jobbet är väl underbyggt. Det är kontentan av ett par beslut från Pressens Opinionsnämnd.

OPINIONSNÄMNDEN Det kan vara fritt fram att hänga ut ekobrottslingar med namn och bild om jobbet är väl underbyggt. Det är kontentan av ett par beslut från Pressens Opinionsnämnd.

Som Journalisten tidigare berättat (nr 11/98) har Sydsvenskan kört en artikelserie om ett par notoriska ekobrottslingar i Skåne kallade Bröderna Brott.

Namn, foton, bilnummer och bostadsadresser publicerades.

Annons Annons

Läsarna fick bland annat veta att bröderna är experter på att plundra företag.

Av artiklarna framgick att de använde sinnrika bolagskonstruktioner för att hålla sina villor, bilar och annan egendom undan fordringsägarna.

Trots att bröderna namngavs och utpekades som kriminella tycker PON att publiceringen varit ”försvarlig”.

– Innan det friande beslutet togs i nämnden, hade Pressombudsmannen kommit med ett principiellt viktigt uttalande, framhåller Sydsvenskans ansvarige utgivare Jan Wifstrand och citerar PO:

”Pressetiken syftar dock inte till att förhindra varje form av publicitetsskada, utan till att motverka oförsvarliga och omotiverade publicitetsskador”.

Enligt Jan Wifstrand är den här artikelserien en av de mest offensiva publiceringar som Sydsvenskan gjort.

– Nämndens utslag visar att pressens självsanerande instanser i dag fäster större vikt vid allmänintresset att avslöja notoriska ekobrottslingar än vid intresset att skydda brottslingarna från publicitetsskada.

Han tycker att framför allt morgontidningarna borde bli mer offensiva i sin namnpublicering när det gäller den här typen av kriminella.

– Säger polisen åt oss att publicera namn är det OK, annars är vi rädda. Det är något som borde stämma till eftertanke.

Fler avsnitt
Fler videos