Gå direkt till textinnehållet

Olle Bengtzon hedras med egen dag och nytt journalistpris

Expressenreportern Olle Bengtzon skulle ha fyllt 100 år den 22 februari, och hedras med ett nytt journalistpris som delas ut av Arwidssonstiftelsen.

Olle Bengtzon skrev om stadsomvandling, arkitektur och bostadsbyggande i Expressen under andra hälften av 1900-talet. Han gick bort 2009, 90 år gammal, och nu vill Arwidssonstiftelsen, som verkar för samverkan och kunskap inom stadsutveckling och samhällsbyggnad, hedra hans minne och uppmuntra fler journalister att granska samhällsbyggandet och dess konsekvenser.

På ”Olle Bengtzon-dagen” den 22 februari hålls ett halvdagsseminarium i Folkets hus i Årsta där bland andra Chris Michael, redaktör för The Guardians stadslivssektion Cities, medverkar. På eftermiddagen delas det nyinstiftade årliga Olle Bengtzon-priset om 75 000 kronor ut till en journalist, eller grupp som samarbetar journalistiskt, ”som i likhet med Olle Bengtzon beskrivit, granskat och ökat intresset hos allmänheten för samhällsbyggnad, bostadsfrågan i vid bemärkelse, stadsplanering och ekonomi kopplad till samhällsbyggnadsprojekt.”

”Vi hoppas att priset får fler journalister, gärna på lokal nivå, att skriva om och granska bostadsfrågan, stadsplaneringen och samhällsbyggandet. Vi vill också uppmuntra och stödja de som redan gör jobbet. För Arwidssonstiftelsen är detta en demokratifråga. Om vi kan få fler att förstå och intressera sig för det som byggs kan fler vara med och påverka”, säger stiftelsens verksamhetschef Veronica Hejdelind i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos