Gå direkt till textinnehållet

Oenig kammarrätt dömer TV4 till böter

Bonnierägda TV4 får böta 50 000 kronor för otillbörligt kommersiellt gynnande av veckotidningen S, som ges ut av Bonnier Tidskrifter. TV4 förlorade överklagandet i kammarrätten. Ordförande i kammarrätten anser dock att böterna är oproportionerliga eftersom det handlar om ett ingrepp i yttrandefriheten.

På kvällen den 19 februari 2010 sände TV4 Nyheterna ett drygt två minuter långt inslag om lanseringen av en ny veckotidning, tidningen S, som ges ut av Bonnier Tidskrifter.

Granskningsnämnden fällde inslaget och krävde att TV4 skulle betala en särskild avgift om 50 000 kronor. Förvaltningsrätten i Stockholm gav nämnden rätt, men TV4 överklagade till kammarrätten i Stockholm.

Kammarätten avslår nu överklagandet, och konstaterar:

”Att rapportera kring en lansering av en tidning kan ha informations- eller underhållningsvärde. Framhävandet av tidningen S i det aktuella programmet är dock en markant fokusering av produkten som för tittaren inte längre kan framstå som motiverat med något informativt eller underhållningssyfte. Inslaget, såväl bild som informationsmässigt, var utformat på ett sådant sätt att det uppkom ett klart gynnande av tidningen.”

Ett av kammarrättsråden, ordförande Anita Linder, har dock skiljaktig mening. Hon anser att bedömningen av om gynnande ska leda till böter måste ställas mot rätten till yttrandefrihet enligt artikel 10 i Europakonventionen. Hon anser att avgiften om 50 000 kronor inte är proportionerligt och att överklagandet ska bifallas.

”Det bör vidare framhållas att skyddet enligt artikel 10 anses innefatta en relativt stor frihet för media då det gäller vad och hur man väljer att rapportera om olika företeelser i samhället. Bestämmelser som medger begränsningar i yttrandefriheten måste dessutom tolkas strikt”, skriver kammarrättens ordförande Anita Linder.

Fler avsnitt
Fler videos