"Obamas besök var Årets mediehändelse"

27 december, 2013

Årets mediehändelse var Barack Obamas statsbesök i Sverige, tycker Victoria Greve, reporter på SRs Kulturnytt. "Plötsligt toppar ett bildspel på E4an Ekots förstasida".

Här summerar hon Medieåret 2013:

Årets scoop: The Guardians och Edward Snowdens avslöjanden om NSAs massövervakning.

Årets journalist: Niklas Orrenius på DN som avslöjade Skånepolisens register över romer och som gjorde intervjun med Tobias Billström i våras där han pratade om vilka som egentligen gömmer flyktingar…

Årets flopp: Den massiva och fördomsfulla bevakningen om grekiska ”Maria” och de blonda barnen på Irland, som kan härledas tillbaka till gamla fördomar om romer som stjäl barn. Bara veckor efter DNs avslöjande om romregistren.

Årets flipp: Kulturjournalistik som expanderar. Året då Kulturnytt gick från tre dagliga sändningar i P1 till mer än det dubbla och tog stadig plats i P4, och då Lisa Irenius på UNT fick Stora journalistpriset för att ha förnyat litteraturkritiken.

Årets drev: Frågan om Hanne Kjöllers faktafel fick orimliga proportioner till slut.

Årets mediehändelse: Barack Obamas statsbesök i Sverige. Plötsligt toppar ett bildspel på E4an Ekots förstasida.

Årets citat:  ”Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda”. Tobias Billström i DN den 18 mars 2013.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies