Gå direkt till textinnehållet

”Obamas besök var Årets mediehändelse”

Årets mediehändelse var Barack Obamas statsbesök i Sverige, tycker Victoria Greve, reporter på SRs Kulturnytt. "Plötsligt toppar ett bildspel på E4an Ekots förstasida".

Här summerar hon Medieåret 2013:

Årets scoop: The Guardians och Edward Snowdens avslöjanden om NSAs massövervakning.

Årets journalist: Niklas Orrenius på DN som avslöjade Skånepolisens register över romer och som gjorde intervjun med Tobias Billström i våras där han pratade om vilka som egentligen gömmer flyktingar…

Annons Annons

Årets flopp: Den massiva och fördomsfulla bevakningen om grekiska ”Maria” och de blonda barnen på Irland, som kan härledas tillbaka till gamla fördomar om romer som stjäl barn. Bara veckor efter DNs avslöjande om romregistren.

Årets flipp: Kulturjournalistik som expanderar. Året då Kulturnytt gick från tre dagliga sändningar i P1 till mer än det dubbla och tog stadig plats i P4, och då Lisa Irenius på UNT fick Stora journalistpriset för att ha förnyat litteraturkritiken.

Årets drev: Frågan om Hanne Kjöllers faktafel fick orimliga proportioner till slut.

Årets mediehändelse: Barack Obamas statsbesök i Sverige. Plötsligt toppar ett bildspel på E4an Ekots förstasida.

Årets citat:  ”Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda”. Tobias Billström i DN den 18 mars 2013.

Fler avsnitt
Fler videos