Nytt sparpaket
på Sydsvenskan

17 april, 2013

Ett nytt sparpaket med nedbemanning på Sydsvenskan planeras. Enligt uppgifter till Journalisten handlar det om ett 30-tal tjänster som ska bort, och erbjudandena om avgångsvederlag blir mycket snåla. Det förra stora sparpaketet genomfördes 2011.

Enligt uppgifter till Journalisten handlar det om ett sparpaket om ett 30-tal tjänster, men ledningen har inte gått ut med några siffror internt. Enligt uppgifter till Medievärlden ska de handla om 20-30 tjänster. Besparingarna ska vara genomförda till i höst.

– Vi vet inte hur många tjänster det handlar om, men det kommer förstås att vara en stor besparing annars skulle man inte slå på trumman så här. Det är inte fem tjänster det handlar om, utan fler, säger klubbordförande Pia Röding till Journalisten.

Det senaste sparpaketet 2011 omfattade 80 tjänster på hela företaget, varav 70 nappade på erbjudandet om avgångsvederlag.

Det är troligt att de erbjudanden som kommer denna gång är snålare. Enligt uppgifter till Journalisten kommer det erbjudandet att ligga mycket lågt och bara omfatta arbetsbefrielse under uppsägningstiden. Andra uppgifter gör gällande att erbjudandet kommer att innebära uppsägningstiden plus tre månader, vilket är samma som erbjudandet på DN.

– Vi vet att arbetsgivaren inte vill följa LAS, så något slags erbjudande lär komma. Men det kommer att vara svårt att få folk att intressera sig för ett så snålt erbjudande som på DN. Samtidigt vill man rekrytera. Vi har bara en person under 30 år på redaktionen. Vill man bli av med äldre och samtidigt rekrytera yngre måste man sockra erbjudandet, säger Pia Röding.

Målsättningen är att avgångarna och eventuella uppsägningar ska vara klara i höst. Vid årsskiftet flyttar redaktionen in i mindre lokaler i ett nybyggt hus vid Triangeln i Malmö.

– Det finns stor oro på redaktionen. Alla frågar hur många tjänster det handlar om. Det är angeläget att det kommer besked så snart som möjligt, och jag räknar med att vi får veta mer under denna vecka, säger Pia Röding.

Vad tycker du om att man genomför ett nytt sparpaket så snart efter det senaste?

– Jag tycker att Bonnier kunde ha mer tålamod. Papperstidningen är inte lika het längre men den digitala satsningen som görs på Sydsvenskan nu är omfattande och det är inte så att vi går med förlust.

160 personer arbetar på Sydsvenskans redaktion.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies