FOTO: Tor Johnsson

Nytt sparpaket på
Stampen inom kort

14 november, 2016

Stampens kris Ett nytt sparpaket väntas inom kort på Stampens redaktioner. ”Troligen någon gång i den här veckan, skulle jag tro av de signaler vi fått”, säger journalistklubbens ordförande på GP, Gabriella Mohoff. UPPDATERAD

Enligt uppgifter till Journalisten kan det röra sig om ett 20-tal redaktionella tjänster som ska rationaliseras bort, varav hälften på Göteborgs-Posten.

– Vi vet att det kommer ett sparpaket men vi vet inte exakt vad det innehåller, säger Gabriella Mohoff.

Hon konstaterar att koncernledningen under hela rekonstruktionen varit öppen med att man kommer att behöva spara mer i organisationen framöver. Nu kommer alltså ett förslag av allt att döma inom en mycket snar framtid.

Samtidigt är inte bankavtalet som Stampen förhandlar med sina långivare klart än – vilket är en förutsättning för att de nya ägarna ska investera de utlovade summorna i Stampen.

Hur är stämningen på redaktionen, finns det mer oro nu än tidigare i höst?

– Personligen har jag samma inställning som innan: vi vet att det kan ta tid och att det är lite stökigt, eftersom det är banker inblandade. Men det jag hör ute på redaktionen är att oron är större än för en månad sedan, eftersom det inte verkar hända något. Många hade nog väntat sig att bankavtalet skulle vara på plats innan rekonstruktionen avslutades. Har man inte insyn i processen är det svårt att förstå varför diskussionerna drar ut på tiden, säger Gabriella Mohoff.

– Vi hade ett medlemsmöte för tre veckor sedan, det var det mest välbesökta möte vi haft på flera år. Det finns så många frågor och ett behov av att samla ihop sig. Det är mycket på gång nu.

Hampus Knutsson är informationschef på Stampen.

– Strategin för 2017 går ut på att vi måste fortsätta den digitala transformationen. Vi växer digitalt samtidigt som vi tappar intäkter i print. Nu informeras hela koncernen om strategin, och ute i organisationen tittar man på var vi kan hitta besparingar för att kunna kompensera för tappet i print. Exakt var vi ska hitta besparingarna är för tidigt att svara på externt, utan det får vi ta internt först, säger han.

Kan du kommentera de uppgifter vi fått, om 20 redaktionella tjänster varav hälften på GP?

– Jag kan inte kommentera det. Det är viktigt att göra saker i rätt ordning. Först ska vi ha ett konkret förslag, som sedan ska diskuteras med fackliga organisationer och medarbetare ska informeras.

Hur långt ifrån ett konkret förslag är ni?

– Det är inte frågor som vi går ut med externt.

Att förhandlingarna med bankerna tar tid beror på att det är många detaljer att komma överens om, menar Hampus Knutsson.

– Förhandlingarna pågår och går framåt.

Taggar: Stampen
Stampens kris

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies