Gå direkt till textinnehållet

Nederländsk journalist deporterad från Turkiet

Turkisk polis hävdar att Ans Boersma är ett ”hot mot nationell säkerhet”, men hon fick förnyad pressackreditering nio dagar tidigare. UPPDATERAD.

I torsdags deporterades Ans Boersma, korrespondent för nederländska dagstidningen Het Financieele Dagblad, från Istanbul och skickades till Amsterdam med flyg. Hon greps av polis föregående dag när hon besökte migrationsmyndigheten för att förnya sitt uppehållstillstånd som korrespondent och tvingades tillbringa en natt på en polisstation nära Atatürkflygplatsen. Hon hade redan nio dagar tidigare förnyat sin pressackreditering hos turkiska myndigheter.

Turkisk polis uppgav som skäl att Ans Boersma var ett hot mot nationell säkerhet i Turkiet. Ingen myndighet har lämnat någon förklaring till deportationen. Hon har inte heller fått beslutet skriftligt.

Het Financieele Dagblads chefredaktör Jan Bonjer säger att han är ”chockad” över Boersmas deportation.

Annons Annons

”Boersma utförde sitt jobb noggrant och ärligt. Beslutet är ett öppet brott mot pressfriheten”, säger Jan Bonjer till tidningen.

Thomas Bruning, ordförande i det nederländska journalistförbundet NVJ fördömer deportationen:

”Turkiet visar genom deportationen av vår nederländska kollega Ans Boersma återigen sin mörka sida. Det är ytterligare ett sorgligt exempel på den svåra situationen för journalister i Turkiet, där mängder sitter bakom galler. Vi uppmanar Europeiska Unionen och den nederländska regeringen att agera. Vi kan inte se någon ursäkt för vare sig EU eller Nederländerna att fortsätta att samarbeta med en regim som förtrycker journalister och pressfriheten på en sådan skala”, säger Thomas Bruning i ett uttalande som återges av Europeiska Journalistfederationen.

UPPDATERING: Enligt flera nyhetskällor, bland andra Ahval och RTL Nieuws ska orsaken till deportationen vara hennes personliga koppling till en syrisk flykting som varit medlem i terroristorganisationen al-Nusra. Nederländsk polis ska ha lämnat information om kopplingen till turkisk polis.

Fler avsnitt
Fler videos