Gå direkt till textinnehållet

Nazist med misstänkt vapen stoppades i hovrätten

Rättegången mot en nazist som skickat hundratals antisemitiska sms till bland andra Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein blev kaotisk. En NMR-medlem försökte ta sig in i hovrätten med ett vapen – enligt säkerhetsavdelningen en misstänkt pepparsprej – och fick avvisas. ”Det var fruktansvärt obehagligt”, säger Helle Klein.

I januari 2020 dömdes en NMR-medlem i Sundbyberg för 21 fall av hets mot folkgrupp och tre fall av ofredande till fängelse i sex månader.

De tre målsägande som utsatts för hundratals antisemitiska sms från mannen var Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein, Upsala Nya Tidnings tidigare ledarskribent Maria Ripenberg samt Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg.

Mannen valde att överklaga domen och igår förmiddags hölls hovrättsförhandlingen, som blev stökig och hotfull. Mannen kom i sällskap med två andra NMR-medlemmar. En av dem stoppades i säkerhetskontrollen. Han ska enligt säkerhetsavdelningen försökt ha fört in något som skulle kunna vara pepparsprej. Polisen grep mannen och rättens ordförande beslutade att mannen skulle avvisas.

– Det var fruktansvärt obehagligt. Början på förhandlingen blev också kaotisk. Det var en absurd situation, säger Helle Klein.

Helle Klein, Maria Ripenberg och Anne Ramberg i samband med rättegången i Solna tingsrätt i januari 2020. Foto: Tor Johnsson

Den tilltalade fick strax efter att förhandlingen inletts avlägsnas från salen eftersom han avbröt domaren och skrek. Han placerades i ett annat rum och fick följa förhandlingen via videolänk.

– Man hamnar så nära varandra i en rättssal. Han skrek saker som ”Titta på judarna” och ”Där kommer den jävla juden Helle Klein”.

Den nu 56-årige mannen uteslöts 2015 ur Sverigedemokraterna efter att ha dömts för hets mot folkgrupp och hot mot tjänsteman. Han företrädde sig själv under förhandlingen i hovrätten på torsdagen.

– Han ägnade en kvart åt att prata om nationalsocialismen, om judarna och att medier är korrupta. Den radikaliseringsprocess som han genomgått är riktigt otäck, säger Helle Klein.

– Jag var väldigt nöjd med tingsrättens fängelsedom och hoppas att hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten, att straffvärdet är högre än dagsböter eftersom han ofredat journalister och opinionsbildare. Det är principiellt viktigt.

Enligt Expo har mannen fortsatt att sprida hat mot judar och andra minoriteter i sociala meder efter fängelsedomen i januari 2020. Han åtalades och dömdes återigen för 122 fall av hets mot folkgrupp 2020.

Hovrättens dom faller den 4 november.

Fler avsnitt
Fler videos