Gå direkt till textinnehållet

Nakna bröst censurerades

En bild på en kvinna som under Regnbågsparaden i Göteborg visar sina bröst har tagits bort från GP konton på Instagram och Facebook. ”Det rör sig om moralpanik”, säger GPs bildchef Anders Håkansson.

Göteborgs-Postens fotografer har under sommaren fått i uppdrag att veckovis uppdatera tidningen Instagramkontor tillsammans med en kort text. Förra veckan var det Lisa Thanners tur. På fredagen upptäckte hon att bilden på en kvinna hon tagit under Regnbågsparaden tagits bort. Kvinna hade sin skjorta öppen så att brösten syntes.

GP skrev en artikel om att Instragram censurerat bilden på webben och som även publicerades på GPs Facebooksida. Då reagerade även Facebook och plockade bort bilden, med alla de hundra kommentarerna, eftersom bilden hade engagerat människor.

– Tycker att det är intressant vad Facebook väljer att censurera, det finns ju långt mer provocerade bilder än ett par bröst i en Prideparad. Upprörande att även den intressanta diskussionen som uppkom på Facebook tystades, säger Lisa Thanner.

– Det är märkligt att de inte tittar på sammanhanget. Det var en Prideparad, inte en exploatering. Det är en kvinna som är medveten om vad hon gör och i vilket sammanhang. Att i det läget uppfatta bilden som pornografisk är lite absurt, säger Anders Håkansson, GPs bildchef.

Han beskriver det som om dessa amerikanska företag gripits av moralpanik.

– Jag har ingen förståelse för att de blir så panikslagna. Att bilden åter ska publiceras på Facebook och Instagram tror jag inte eftersom de har sina stränga regler om nakenhet, säger Anders Håkansson.

Kvinnan på bilden, Jasmine Sundström, är upprörd över censuren.

”Jag tycker att det är jättetråkigt. Det visar så himla tydligt på de olika villkor vi får leva under beroende på vilket kön vi har blivit tilldelade,” säger hon till GP.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos