Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
17 januari, 2023
Samtal med Glöm hästjazz och töntstämpel – nu tar countrymusiken över topplistorna, då startar Sveriges Radio P4 ett nytt program där countryn ska få blomma ut.
P4 Country heter programmet som ska programledas av musikjournalisten Mattias Hansson.
– Country hade lite töntstämpel på 80-talet. Men nu har det vänt. De stora artisterna, som för det mesta kommer från Amerika, har 300-500 miljoner strömningar på sina låtar, de är en annan typ. De har ibland basebollkeps istället för cowboyhatt. Han som är störst nu heter Jelly Roll, är även rappare och har tatueringar i hela ansiktet. Han toppar Billboardlistans countrylista, säger han.
Mattias Hansson började som countryjournalist på Ystads Allehanda i tonåren.
– Det var ett sätt att på den tiden att komma in i journalistiken, att skriva i lokaltidning. Sporten var ju en vanlig väg in, men Ystads Allehanda hade en ungdomssida så där fick jag skriva, säger Mattias Hansson.
Där skrev han om all möjlig musik, bland annat om country och signerade artiklarna med namnet Honky Tonk Hansson. Vissa skrattade åt det, och andra tyckte det var jättetöntigt. Det brydde sig Mattias Hansson inte nämnvärt om, kärleken till countryn bestod.
För ett par år sedan gjorde han ett program tillsammans med en kompis, i programserien Jukeboxen i P4, ett specialprogram om country. Några på P4 hörde och gillade det, och frågade om han ville göra fler.
– Sveriges Radio P4 har sett det ökade intresset för den här musikformen, som ju döms ut en gång vart femte år men ständigt reser sig på tio, och idag är den kanske är större än någonsin.
Har countrygenren varit underbevakad?
– Ja, det skulle jag säga. När jag växte upp på -70 och 80-talet var det väldigt uppdelat i Sverige. Det fanns de som tyckte att det var en helt naturlig musikform med Dolly och Johnny Cash. Den andra halvan tyckte att det var lite töntigt och kopplade ihop det med svenska översättningar som var lite corny.
Hästjazz hette det förr…
– Ja exakt, och det var inte direkt i positiva ordalag.
Presentera dig själv!
– Jag började som journalist på Ystads Allehanda och fortsatte sedan som journalist och redaktör. Jag har varit chefredaktör för Nöjesguiden och tidningen Z. Jag har också varit redaktionschef på P3. För ungefär 20 år sedan lämnade jag journalistbanan som dagligt arbete. Sedan har jag jobbat som entreprenör och utvecklar olika koncept. Just nu har jag ett rymdbolag tillsammans med Christer Fuglesang och jobbar med rymdentreprenöriella frågor. Jag gjorde också ABBA-museet tillsammans med Björn Ulvaeus, det är tio år sedan vi öppnade ABBA-museet. Då var jag vd och delägare och Björn var styrelseordförande.
På hans gravsten ska det stå redaktör, ”för det tycker jag är det finaste jobbet av alla.”
– Att välja ut det viktigaste och kunna presentera det på ett intresseväckande sätt för flera. Det är riktigt flott. Och svårt. Det lärde jag mig tidigt, och det har jag haft nytta av i alla olika sorters yrken jag haft. Kan man det tillräckligt bra så har man en väldig nytta av det.
Vad ska bli roligast med att göra programmet?
– Det roligaste ska nog bli att få presentera ny country, och hur den hänger ihop med gammal country. Sedan har vi en gäst i varje program och det är också roligt. Det har visat sig att det är ganska enkelt att få gäster. Att Jill Johnsson, som är gäst i första programmet, är intresserad av country vet de flesta svenskar. Men kanske inte lika många vet att Kristian Luuk är det, han är ett stort countryfan.
Det blir 20 entimmesprogram av P4 Country i första vändan med start den 21 januari 22.05.
– Någon frågade varför det går på lördagskvällar, det är väl ingen som lyssnar på radio då… Jo det är väldigt många som lyssnar på radio då. Inte minst på P4. Lördagskvällar 22.05 är perfekt för ett countryprogram.
FOTO: Tor Johnsson
20 mars, 2023 |
Författaren och journalisten Kurdo Baksis nya bok handlar till stor del om Turkiets president. ”Det kändes ibland som en parodi att skriva om Erdoğan”, säger Baksi.
FOTO: Ola Kjelbye
13 mars, 2023 |
Lina Makboul granskade mediernas agerande under metoo – och hamnade mitt i ett drev som gav henne PTSD. Fyra år senare började hon skriva en bok om händelserna.
3 kommentarer
FOTO: Joel Danell
2 mars, 2023 |
Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo tävlar mot sig själv när årets guldspade i kategorin magasin ska delas ut. ”Mordet på facktopparna är speciell för mig.”
FOTO: Johannes Nesser
27 februari, 2023 |
Efter 40 år på Kommunalarbetaren och runt 35 år som fackligt aktiv är det dags för den fackliga veteranen Stephen Lindholm att tacka för sig och gå i pension.
FOTO: Fredrik Hjerling
21 februari, 2023 |
Medan mångfaldsarbetet kring till exempel kön och etnicitet tagit stora kliv är funktionsnedsatta ännu en osynlig grupp – i samhället, kulturen och medierna. Det säger journalisten Annika Taesler, aktuell med debattboken Krymplingskortet. ”Funktion ligger längst ned i hierarkin på mångfaldsskalan.” UPPDATERAD
FOTO: Viktor Fremling
7 februari, 2023 |
SR-profilen Marie Lundström ville bli författare redan för 30 år sedan – men det gör inget att drömmen sköts fram. ”Jag kan mer om livet nu, har mer att ta av.”
Karlskoga Tidning-Kuriren, är en av mottagarna av Klassiska priset av Värmlands journalistpris 2022.
är ny producent för P3 Krim på produktionsbolaget Tredje Statsmakten.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera