Gå direkt till textinnehållet

Muller på Bohusläningen

Sedan Elisabeth Bäck blev chefredaktör på Bohusläningen har tidningens kräftgång upphört och upplagan stigit. Samtidigt kritiseras ledningen av den egna personalen.

Sedan Elisabeth Bäck blev chefredaktör på Bohusläningen har tidningens kräftgång upphört och upplagan stigit. Samtidigt kritiseras ledningen av den egna personalen.

Pål Magnussen var facklig förtroendeman då han hamnade på kollisionskurs med Bohusläningens nya chefredaktör Elisabeth Bäck. Konflikten, mynnade ut i att Magnussen köptes ut från tidningen.

– Hon respekterade inte medbestämmandelagen, gav oftare kritik än beröm till medarbetarna och prioriterade bort seriös journalistik, hävdar han.

Mikael Halvardsson, som är skyddsombud på tidningen, säger att han upplever att det blivit lågt i tak sedan den nya ledningen tog över.

– Det psykosociala arbetsklimatet är under all kritik. Ledningen kör sitt race, och upplagestatistiken är ju bra, men det känns inte som de riktigt är delaktiga i de förändringar som medarbetarna tvingas genomgå. Man informerar mer än frågar oss om förändringar, säger han.

Bland annat är han kritisk till hur man genomförde en gruppindelning av ämnesområden, där reportrar enligt honom visserligen fick uttrycka önskemål om vad de ville bevaka, men att en del fick uppgifter de kanske inte var så lämpade för.

Många känner också rädsla att säga sin mening.

– Det var två personer som var väldigt uppriktiga i sin kritik av ledningens sätt att sköta vissa saker, och bägge har slutat. Det påverkar stämningen.

Fackklubben på Bohusläningen vill att företagshälsovården gör en undersökning om hur folk mår på tidningen, och vad problemen bottnar i. Ulf Bäcklin, medlem i klubbens styrelse bekräftar, men vill inte säga mer. Förhållandet mellan fack och arbetsgivare är också något ansträngt.

– Det kunde vara bättre. Vi MBL-förhandlar men förlorar ofta förhandlingarna. Många har lämnat klubben, vi är få och orkar inte driva frågor.

Därför har man nu också begärt förstärkt klubbstöd centralt från SJF.

Chefredaktör Elisabeth Bäck ställer sig väldigt frågande till den beskrivning av situationen som kritikerna ger.

– Under de två år jag varit på tidningen har hela personalen varit involverad i olika projekt som syftat till att förbättra läget. Vi har haft delaktighetsgrupper och diskuterat ledarskap och arbetsmiljö.

Hon tycker inte att gruppindelningen i ämnesområden inneburit problem.

– Där tycker jag vi har resonerat oss fram till vad folk ville göra.

Att ledningen skulle ha svårt att ta kritik håller hon heller inte med om.

– Jag träffar mina medarbetare dagligen och jag har inte upplevt att folk inte kan tala om saker med ledningen. Jag tycker även vi har en fungerande relation till facket.

Hon medger dock att de förändringar som Bohusläningen tvingats genomgå nog inte varit lättsmälta för redaktionen.

– Tidningen har drabbats av fleråriga förluster och nedskärningar i personal – det är klart att saker och ting inte går av sig själv. Jag tycker inte att folk är rädda för mig, men jag är en rak person som säger vad jag tycker och ställer höga krav.

– Vi försöker utgå ifrån läsarnas önskemål, men vi har inte struntat i att arbeta granskande, säger hon apropå Magnussens kritik av tidningens kvalitet.

I övrigt vill hon inte kommentera konflikten med Pål Magnussen, mer än att den var personlig och inte rörde hans fackliga uppdrag.

Att fackklubben vill låta företagshälsovården göra en undersökning om arbetsklimatet tycker hon är förvånande.

– Det känner jag inte till. Personligen tycker jag de borde ta upp saken med mig först.

Fler avsnitt
Fler videos