Gå direkt till textinnehållet

Medlemsrekord för Journalistförbundet

Journalistförbundet har aldrig haft fler yrkesaktiva medlemmar än nu. Sedan årsskiftet har antalet medlemmar ökat varje månad. Totalt har Journalistförbundet drygt 18 600 medlemmar.

Journalistförbundet har aldrig haft fler yrkesaktiva medlemmar än nu. Sedan årsskiftet har antalet medlemmar ökat varje månad.
Totalt har Journalistförbundet drygt 18 600 medlemmar.

I den siffran ingår bland annat studenter och pensionärer och ser man enbart till enkelorganiserade aktiva medlemmar, det vill säga i princip personer som är aktiva inom yrket på medieföretag, blir antalet 14 844. Det är nytt rekord.

Men ökningen är blygsam, det rör sig bara om ett par hundra personer som tillkommit sen årets början.

Annons Annons

Till skillnad från många andra fackföreningar slipper Journalistförbundet brottas med fallande medlemssiffror.

– En förklaring är att vi är ett yrkesförbund och inte bara en fackförening, säger Magnus Lindström, sektionschef på Journalistförbundet. Vi arbetar inte enbart med lönefrågor utan även med sånt som rör etik, upphovsrätt, utbildning och mycket annat.

Många är rädda för att bli arbetslösa

Troligen påverkas det stabila medlemsantalet av rädslan för en annalkande lågkonjunktur och även inom nya medier finns numera gott om medlemmar. Fler än tidigare går ur Journalistförbundet men det är alltså även ett större antal som tillkommer. De vanligaste orsakerna bland dem som utträder är missnöje med avgiften och tvivel på nyttan med ett medlemskap.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos